X
SULJE MAINOS
Miljoonien tyttöjen lapsuus loppuu vuosittain ennen aikojaan ja usein he joutuvat naimisiin hyvinkin paljon heitä vanhempien miesten kanssa. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Lapsiavioliitot tappavat 60 tyttöä päivässä

Arviolta yli 22000 tyttöä kuolee vuosittain lapsiavioliitoista aiheutuviin raskauksiin ja synnytyksiin.

Kansainvälisenä tyttöjen päivänä julkaistu Pelastakaa Lasten uusi analyysi kertoo, että lapsiavioliittojen määrä on Länsi- ja Keski-Afrikassa maailman korkein.

Näiden alueiden osuus kaikista lapsiavioliittoihin liittyvistä kuolemantapauksista maailmassa on lähes puolet (9 600), mikä tarkoittaa noin 26 kuolemaa päivässä. Teini-ikäisten äitiyskuolleisuus on näillä alueilla neljä kertaa suurempi kuin missään muualla maailmassa.

Etelä-Aasiassa puolestaan raportoidaan vuosittain noin 2 000 lapsiavioliittoon liittyvää kuolemaa eli kuusi joka päivä). Seuraavina tilastoissa ovat Itä-Aasian ja Tyynenmeren alue, jossa vastaava luku on 650 kuolemantapausta sekä Latinalainen Amerikka ja Karibia, jossa luku on 560 kuolemantapausta vuodessa.

On myönteistä, että jo lähes 80 miljoonaa lapsiavioliittoa on pystytty estämään maailmanlaajuisesti viimeisen 25 vuoden aikana. Positiivinen kehitys oli kuitenkin pysähtynyt jo ennen koronaviruspandemian puhkeamista.

Pandemia on osaltaan edelleen pahentanut lapsiavioliittoihin ajavaa eriarvoisuutta. Lisäksi se on johtanut koulujen sulkemiseen, terveyspalvelujen ylikuormittumiseen tai sulkemiseen ja yhä useampien perheiden köyhyyteen. Naisia ja tyttöjä koskettaa lisääntynyt väkivallan riski pitkittyneiden sulkutilojen aikana.

Lisäksi kymmenen miljoonan tytön odotetaan avioituvan vuoteen 2030 mennessä, jolloin yhä useampi nuori tyttö on hengenvaarassa.

– Lapsiavioliitot ovat räikeä tyttöjen oikeuksien rikkomus ja samalla yksi pahimmista tyttöihin kohdistuvan sukupuoleen perustuvan väkivallan muodoista. Raskauteen sekä synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat merkittävin kuolinsyy 15–19-vuotiaiden tyttöjen parissa. Erityisen suuressa vaarassa ovat kehittyvissä maissa elävät tytöt, toteaa Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

– Miljoonien tyttöjen lapsuus loppuu vuosittain ennen aikojaan ja usein he joutuvat naimisiin hyvinkin paljon heitä vanhempien miesten kanssa. Sen lisäksi, että tyttöjen terveys ja eloonjäänti vaarantuvat lapsiavioliittojen myötä, heiltä evätään usein myös mahdollisuudet koulutukseen ja kehittymiseen. Kaikkia tyttöjä on suojeltava tältä äärimmäisen haitalliselta käytännöltä, hän jatkaa.

Sukupuolten eriarvoisuus ruokkii edelleen lapsiavioliittoinstituutiota. Monissa yhteisöissä on yhä myös vallallaan haitallisia uskomuksia esimerkiksi siitä, että nuorille äideille syntyneet lapset ovat terveempiä ja älykkäämpiä, ja vanhemmille miehille on hyvä saada nuori vaimo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt