Matkailutulon voimakas lasku Lapissa vaikuttaa merkittävästi myös muihin elinkeinoihin LEHTIKUVA

Lappi menettää 700 miljoonan euron matkailutulon

Lapland Hotelsin mukaan syynä on hallituksen matkailun käytännössä täysin kieltävä politiikka.

– Tämän seurauksena yhtiöidemme liikevaihto tulee laskemaan merkittävästi. Näin ollen joudumme sopeuttamaan henkilöstöämme vallitsevaan tilanteeseen, toteaa Lapland Hotels Oy.

Sopeuttamistoimenpiteet vaikuttavat suoraan noin 1 350 henkilöön. Lapland Hotelsin yritykset palkkaavat noin tuhat kausityöntekijää vähemmän täksi talvikaudeksi ja lisäksi 350 henkilöön kohdistuu eri pituisia lomautuksia, työsuhteiden osa-aikaistamisia ja osin myös irtisanomisia.

– Merkittäviä vaikutuksia kansainvälisen matkailun estämisestä koituu myös noin 300 alihankkijamme verkostoon ja heidän useiden satojen työntekijöidensä toimeentuloon. Pelkästään Lapissa kokonaisvaikutukset työllisyyteen ovat moninkertaisia, pääkaupunkiseudusta ja muusta Suomesta puhumattakaan Lapland Hotels toteaa tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan Lapin matkailutoimijat ja terveysviranomaiset loivat jo kesällä toimivan mallin terveysturvalliseen matkailuun ratkaisuehdotuksena ongelmiin.

– Valitettavasti sosiaali- ja terveysministeriö ei ole kyennyt muotoilemaan yksinkertaisia, toimivia ratkaisuja terveysturvallisen matkailun mahdollistamiseksi.

Lapland Hotelsin mukaan tämä olisi sinällään mahdollista.

– Esimerkiksi TUI isona matkanjärjestäjänä on palvellut kansainvälisesti heinäkuun alusta lokakuun puoliväliin ulottuvalla jaksolla 2,1 miljoonaa asiakasta ja covid-tapauksien ilmaantuvuusluku on ollut vain 0,49 tapausta 100 000 asiakasta seitsemässä päivässä heidän ilmoituksensa mukaan.

– Tämän perusteella näyttäisi siltä, että STM:n ratkaisut eivät perustu viimeisimpään kansainväliseen käytettävissä olevaan tietoon.

Lapland Hotels huomauttaa, että matkailutulon voimakas lasku vaikuttaa merkittävästi myös muihin elinkeinoihin kuten kauppoihin, liikenneyhtiöihin, kiinteistöyhtiöihin ja myöhemmin myös rakennusalaan. Myös kunta- ja valtiotaloudelle vaikutukset ovat merkittävät verotulojen menettämisen myötä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt