Haaparannan ja Tornion välinen silta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Länsirajan liikenne lisää viruksen tartuntojen riskiä

Ruotsissa matkaileville suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan länsirajan yli suuntautuvan työmatka- ja asiointiliikenteen mukana tulevat koronatartunnat ovat mahdollisia Suomessa.

Pohjois-Ruotsissa todetut koronatartunnat ovat aiheuttaneet huolta tartuntaketjujen leviämisestä myös Suomen puolelle. Esimerkiksi Jällivaaran alueella käy töissä vajaat 3 000 suomalaista.

– Koronavirustartuntojen nopea toteaminen on tärkeää, jotta mahdolliset tartunnat voidaan tunnistaa ja tauti ei pääse leviämään. Jokaisen, jolla on vähänkään koronatartuntaan sopivia oireita, kannattaa hakeutua testiin erittäin matalalla kynnyksellä, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen toteaa tiedotteessa.

Koronatartuntaan liittyviä oireita voivat olla esimerkiksi kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.

– Testiin hakeutumisen lisäksi on tärkeää pitää huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä riittävistä turvaväleistä, Puumalainen jatkaa.

THL:n mukaan on erittäin tärkeää, että kaikki Ruotsin puolella työskentelevät noudattavat hygieniaohjeita ja välttävät turhia lähikontakteja. Vapaa-ajan matkoja Ruotsiin ei edelleenkään suositella.

Matkan jälkeen on hyvä noudattaa myös omaehtoista karanteenia kahden viikon ajan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt