Verkkouutiset

”Länsimaat ovat ulkoistaneet päästönsä Kiinaan”

Tutkijoiden mielestä suomalaiset ovat vastuussa myös muista kuin Suomen päästöistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– On välttämätöntä, että myös pienet maat – kuten Suomi – nostavat ilmastopolitiikkansa kunnianhimoa. Globalisaation vuoksi suomalaiset voivat vaikuttaa Kiinan päästöihin hyvinkin merkittävällä tavalla. Näin kirjoittavat tutkijatohtori Sanna Kopra Lapin yliopistosta ja väitöskirjatutkija Karoliina Hurri Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista The Ulkopolitist -verkkojulkaisussa.

– Usein suomalaiset kuitenkin edelleen väittävät, että pienen maan kansalaisilla on hyvin vähän vaikutusvaltaa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Samaan hengenvetoon he päivittelevät Kiinan suuria päästöjä ja kritisoivat idän nousevan suurvallan tekevän aivan liian vähän päästöjen leikkaamiseksi, Kopra ja Hurri huomauttavat.

Tutkijoiden mukaan Kiina on maailman suurin kasvihuonepäästöjen tuottaja, joten sen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on keskeinen. Kiinan suuret päästöt johtuvat pääasiallisesti kivihiileen nojaavasta energiantuotannosta ja suuresta energiatarpeesta.

– On kuitenkin tarpeen pohtia, mistä Kiinan päästöt aiheutuvat. Tutkimukset osoittavat, että Kiinan päästöjä nostaa merkittävästi lisääntynyt vienti länsimaihin. Samalla kun länsimaat ovat ulkoistaneet tuotantonsa Kiinaan, ovat myös päästöt siirtyneet sinne.

– Länsimaiset kulutustottumukset aiheuttavat siis merkittävän osan Kiinan päästöistä. Myös suomalaisilla kuluttajilla on siis peiliin katsomisen paikka.

Kopran ja Hurrin mukaan Kiina on luvannut kansallisessa suunnitelmassaan ilmastopäästöjen vähentämiseksi, että se taittaa hiilidioksipäästöjen kasvun vuoteen 2030 mennessä ja tekee parhaansa saavuttaakseen tämän jo aiemmin. Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että tavoite saavutetaan.

– Kiinan ilmastotavoitteita on kritisoitu maltillisiksi ja maan omaa talouskasvua suojeleviksi. Esimerkiksi hiilidioksipäästöjen mittaaminen BKT-yksikköä kohden tarjoaa Kiinalle suotuisan indikaattorin, sillä sen talous on nousussa.

Puolan Katowicessa järjestettävässä YK:n ilmastokokouksessa neuvotellaan tällä hetkellä Pariisin sopimuksen pelisäännöistä. Kokous päättyy 14. joulukuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)