Verkkouutiset

”Länsi voi maksaa Ukrainan uudistuksista” – poliittista uskollisuutta ei rahalla saa

Tutkijan mukaan länsimaiden pitäisi harkita taloudellisen avun myöntämistä Ukrainalle, mutta sen pitäisi olla tiukasti ehdollista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Länsimaiden pitäisi harkita taloudellisen avun myöntämistä Ukrainalle, mutta sen pitäisi olla tiukasti ehdollista. Jos Ukraina ei suostu tähän, neuvotteluja taloudellisesta tuesta ei pitäisi käydä lainkaan. Länsimaat voivat maksaa uudistuksista, eivät poliittisesta uskollisuudesta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Moshes Verkkouutisille.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat suunnittelevat suurta, lyhytaikaista taloudellista avustuspakettia Ukrainalle, EU:n ulkosuhteista vastaava Catherine Ashton kertoi Wall Street Journal –lehdelle sunnuntaina. Talousavun tarkoituksena on auttaa Ukrainaa vaikeiden aikojen yli.

Moshes muistuttaa, että toistaiseksi kyse on ainoastaan huhuista, ei valmiista suunnitelmasta. Hänen mielestään erilaisista avustuspaketeista kannattaa puhua vasta sitten, kun ne ovat valmiina käytettäväksi.

Moshesin mukaan Kansainvälisellä valuuttarahastolla (IMF) oli hyvä suunnitelma Ukrainaa varten. IMF oli valmis tarjoamaan maalle uudistuksiin sidotun lainan, joka vastasi Venäjän Ukrainalle myöntämää 11 miljardin euron lainaa sen jälkeen, kun maat sopivat yhteistyö- ja taloussopimuksista.

– Jos Ukraina saisi IMF:ltä taloudellista apua uudistamalla kaasusektoriaan, parantamalla elinkeinoelämän läpinäkyvyyttä ja pitämällä uudet ja nuoret oligarkit kurissa, suunnitelma voisi toimia.

Moshesin mukaan EU:n ja Yhdysvaltain suunnittelema avustuspaketti ei auta Ukrainan poliittisen kriisiin ratkaisemisessa, jos se on ainoastaan tarkoitettu vastavedoksi Venäjän antamalle talousavulle.

– En usko, että kyse on siitä, mutta jos näin on, niin se olisi aivan järjetöntä. Presidentti Viktor Janukovitsh käyttäisi saamansa taloudellisen avun varmistaakseen oman uudelleenvalintansa presidentinvaaleissa. Länsimaiden ei pitäisi tukea tällaista toimintaa.

Ukrainan oppositio on osoittanut mieltään marraskuusta saakka. Syynä mielenosoituksiin on maan presidentin Viktor Janukovitšin päätös perua yhteistyösopimus EU:n kanssa. Mielenosoittajat vaativat presidentti Janukovitšin eroa ja presidentinvaalien järjestämistä ennenaikaisesti. Ukrainan hallitus erosi viime viikolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)