Kuluvasta viikosta saattaa tulla koko kesän kolein. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Lämpimälle kesälle hyvästit? Ei enää paluuta entiseen

Kuukausiennuste lupaa huonoja uutisia helteistä nauttiville.

Kesäkuussa Suomen ylle jämähtänyt sulkukorkeapaine toi mukanaan ympäri maata jopa yli 30 asteenkin lämpötiloja. Pitkä hellejakso on kuitenkin jäämässä kesän ainoaksi, ennustaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas. 

– Tuoreen kuukausiennusteen perusteella on selvää, että enää ei ole paluuta entiseen: tämän kesän huippuhelteet ajoittuivat kesäkuun loppuun, eikä vastaavaa ole luvassa enää, Mäntykannas toteaa Forecan kuukausiennusteessa.

Tuoreen ennusteen mukaan kuluvasta viikosta saattaa tulla jopa koko kesän kylmin. Pohjois-Euroopan yllä on tavanomaista matalampi ilmanpaine, joka tuo runsaat sateet myös Suomeen.

Lämpötilat pysyvät 1-3 astetta tavanomaista matalampana, ja jäävät maan eteläosissakin vain noin 16-17 asteeseen.

– 20 astetta on tiukassa useampana päivänä, vaikka loppuviikkoa kohden ilmamassa vähitellen lämpeneekin, Mäntykannas toteaa.

Viikolla 29 (13.–19.7.) sää alkaa pikkuhiljaa palata kohti normaalia. Euroopassa korkeapainealueet siirtyvät Jäämerelle ja Pohjois-Atlantille. Manner-Euroopan sää on matalapainevoittoista ja epävakaista.

20.7. alkavalla viikolla Suomen pohjoispuolella on tavanomaista korkeampi ja eteläpuolella tavanomaista matalampi ilmanpaine, joka voi viitata itävirtausten mahdollisuuteen. Itä- ja Kaakkois-Suomeen voi virrata tuolloin lämmintä ja kosteaa ilmaa, josta muu Suomi voi myös saada osansa.

Helle kärkkyy lähellä, mutta todennäköisyydet kesäkuun kaltaiselle helleputkelle ja yli 30 asteen ylityksille ovat ennusteen valossa pieniä.

– Jos kuukausiennuste toteutuu, voi olla, että kesäkuu on tänä vuonna selvästi heinäkuuta lämpimämpi kuukausi Pohjois-Euroopassa ja Baltian maissa, Mäntykannas sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt