X
SULJE MAINOS
Vasemmalta Ben Zyskowicz ja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Lämmintä on se, että ihmisillä on töitä”

Kokoomuksen Petteri Orpo ihmettelee, mihin on hävinnyt työväenpuolue SDP.

Eduskunnan keskustelussa opposition vaihtoehtobudjeteista kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kehotti keskustan puheenjohtajaa Annika Saarikkoa tarttumaan toimeen. Orpo sanoi hänestä tuntuvan, että he ovat puheissa keskustan kanssa hyvin samaa mieltä siitä, mitä taloudessa pitäisi tehdä.

– Ne teidän parin viikon takaiset puheenne vastuullisesta talouspolitiikasta — pankaa tuumasta toimeen. Se kasvu on todellakin aivan oleellista, Petteri Orpo sanoi.

Hänen mukaansa yrityksistä 43 prosenttia sanoo, että työvoiman saanti on kasvun este.

– Meillä on kymmeniä tuhansia avoimia työpaikkoja, ja meillä on satojatuhansia työttömiä ihmisiä. Nyt tässä tilanteessa meillä esimerkiksi ansiosidonnaisen porrastaminen kannustavammaksi olisi järkevä toimi sekä kasvun aikaansaamiseksi että sen aikaansaamiseksi, että ihmiset pääsevät ja heidän kannattaa lähteä töihin.

– Koska jos puhutaan siitä, mikä on kylmää politiikkaa tai lämmintä politiikkaa, niin lämmintä on se, että ihmisillä on töitä, meillä on vähemmän sosiaaliturvakuluja, meillä on enemmän verotuloja ja me voimme pitää huolta palveluista.

Orpo totesi, että ”minä ihmettelen kovasti, mihin ihmeeseen on hävinnyt työväenpuolue SDP”.

– Ettekö te enää usko siihen, että hyvinvointi kasvaa työstä, ei velasta?, Orpo kysyi.

Kokoomusjohtajan mukaan ”se suuri ero on siinä, että jos ihmiset saavat töitä, jos kannattaa lähteä töihin, he saavat palkkatuloja, ja se on suurin askel sieltä köyhyydestä ja vähäosaisuudesta ylös, kun saa työpaikan”.

– Ja kun se ei ole työttömän vika, jos ei tällä hetkellä kannata ottaa työtä vastaan, vaan se on järjestelmän vika.

Petteri Orpon mukaan kannustinloukkujen purkamisesta puhutaan kauniisti.

– Sitten kun sitä esitetään tehtäväksi, niin kauhistelu on julmaa. Mutta kun me haluamme antaa ihmisille työpaikkoja, emmekä halua, että he joutuvat elämään pysyvästi tukien varassa, ja se on sitä parasta politiikkaa. Kun ihmisillä on töitä, me voimme pitää silloin huolta heikommista ja he itse voivat paremmin.

Puoluejohtajan mukaan veronkevennyksissä ei ole kyse valtion rahoista.

– Vaan ne ovat ihmisten rahoja, niin me haluamme ihan oikeudenmukaisuuden nimissä ottaa niistä mahdollisimman vähän. Jos otamme vähemmän veroja, ihmisillä on enemmän rahaa kädessä maksaa sitä korkeampaa polttoaineen hintaakin, ja jos on enemmän rahaa kädessä, kannattaa ottaa työtä vastaan. Se on tärkeä oikeudenmukaisuuskysymys.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt