Verkkouutiset

Lakimiesliitto: Oikeudenhoitajia suojattava vainoamiselta

Uuteen hallitusohjelmaan toivotaan vahvaa kirjausta oikeusvaltion puolustamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lakimiesliitto vaatii järeitä toimia oikeudenhoidon ammattilaisten suojaamiseksi vainoamiselta.

Tuomariliiton maanantaina julkistaman kyselyn mukaan kaksi kolmesta tuomarista on joutunut työtehtävissään epäasiallisen käytöksen ja vaikuttamisen kohteiksi. Pahimmillaan kyse on järjestäytyneestä ja aggressiivisesta vainoamisesta.

Lakimiesliitto pitää tuomareihin kohdistuvaa häirintää erittäin huolestuttavana uhkana oikeusvaltiolle. Häirintä ulottuu myös muihin oikeudenhoidon ammattilaisiin.

Lakimiesliitto huomauttaa, että tuomioistuimissa ja syyttäjälaitoksessa on oltava selkeät toimintamallit siitä, miten syyttäjiä ja tuomareita rohkaistaan tuomaan kokemansa vainoaminen heti esille, miten asiasta tehdään työnantajan tuella rikosilmoitus ja millaista muuta tukea työntekijälle tarjotaan asian käsittelemiseksi.

Yhteiskunnan pitää reagoida jokaiseen vainoamistapaukseen järeästi ja selkeästi. Niitä ei voida sallia nyt eikä jatkossa.

Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä huomauttaa, että tuomareiden lisäksi häirintää kohtaavat myös syyttäjät, asianajajat ja hallinnossa työskentelevät lakimiehet.

– Ilmiö on tässä laajuudessa uusi. Siihen on reagoitava asian vaatimalla vakavuudella sekä yhteiskunnallisesti että työpaikoilla, Rytkölä toteaa tiedotteessa.

Asiantuntijat ovat olleet erimielisiä siitä, missä määrin nykyinen rikoslaki mahdollistaa ilmiöön puuttumisen vai tarvitaanko uusia lainsäädännöllisiä keinoja.

– Uutta lainsäädäntöä pitää valmistella, jos käy ilmi, etteivät olemassa olevat rikoslain pykälät tarjoa riittävää suojaa. On tärkeää tarkastella, onko nykyisessä sääntelyssä aukkoja ja tarvittaessa ne on tilkittävä, Rytkölä toteaa.

– Tärkeintä on kuitenkin tämän lisääntyvän ilmiön tunnistaminen ja välittömän tuen antaminen häirinnän kohteiksi joutuville. Tässä avainasemassa ovat työyhteisöt. Etenkin tuomareiden ja syyttäjien kohdalla valtiotyönantajalla on jo nyt mahdollisuus nykyistä tehokkaampaan työsuojeluun ja tuen antamiseen työntekijöille.

Rytkölä toteaa, että oikeudenhoidon toimijoiden vainoaminen on aito uhka oikeusvaltion toimintakyvylle ja sen nauttimalle luottamukselle.

Vainoamisella pyritään vaikuttamaan siihen, miten rikosten tai muiden asioiden käsittely etenee oikeuskoneistossamme ja ketkä tuomarit, syyttäjät tai asianajajat suostuvat minkäkinlaisia juttuja hoitamaan.

– Ilmiön torjunta vaatii tietenkin lisäresursseja. Oikeudenhoito kärsii muutenkin rahapulasta, mutta euroihin taas voidaan vaikuttaa parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa. Luotamme siihen, että oikeusvaltion puolustaminen saa hallitusohjelmaan vahvat kirjauksensa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)