Lakia uusitaan – ”ulkomaalaisella voi olla houkutus jäädä nauttimaan Suomen palveluista”

Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen kiittelee hallituksen ulkomaalaislakiin esittämiä muutoksia.

”Jatkossa tilapäistä oleskelulupaa ei myönnettäisi, jos kolmannen maan kansalainen ei suostu palaamaan vapaaehtoisesti tai vaikeuttaa paluun järjestelyjä. Uudistus antaa tärkeän viestin siitä, että jääminen Suomeen millä keinolla hyvänsä ei johda pysyvän oleskeluluvan saamiseen”, Kari Tolvanen sanoo tiedotteessaan.

Tällä hetkellä tilapäinen oleskelulupa on Tolvasen mukaan myönnettävä, vaikka henkilöllä olisi mahdollisuus palata kotimaahansa vapaaehtoisesti.

Tämä taas johtaa hänen mukaansa siihen, että maasta poistettavaksi määrätty henkilö voi nykyisin vakinaistaa oleskelunsa Suomessa odottelemalla kaksi vuotta tilapäisen oleskeluluvan turvin.

”Kolmannen maan kansalaiset, joiden oleskelulupa on evätty saavat nykyisin oleskella vastaanottokeskuksessa, vaikka heillä ei ole mitään laillista perustetta oleskella maassa”, Tolvanen toteaa

Tolvasen mukaan nykyinen järjestelmä kuormittaa tarpeettomasti vastaanottokeskuksia ja vie resursseja niiltä, jotka eivät oikeasti voi palata kotimaahansa.

”Nykyisin ulkomaalaisella voi olla houkutus jäädä nauttimaan tarjolla olevista palveluista Suomessa ilman, että hän vakavasti edes harkitsee paluuta kotimaahansa”, Tolvanen sanoo.

Tolvanen korostaa, että esitys koskee henkilöitä, joiden osalta viranomaiset ovat todenneet, ettei lailliselle oleskelulle Suomessa ole olemassa perusteita.

”Meidän on jatkossakin kannettava vastuu ihmisistä, joille on myönnetty oleskelulupa Suomesta”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt