Mikko Kärnä. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Laittoman maahantulon uhka Venäjän rajalta on todellinen”

Kansanedustaja on huolissaan tiedoista, joiden mukaan laittoman maahantulon paine Venäjän vastaisella rajalla on kasvanut.

Arvion esitti kskiviikkona Rajavartiolaitoksen rajavalvontavalmiusyksikön päällikkö, everstiluutnantti Jaakko Olli.

– Kaikkien on syytä palauttaa mieleen kevään 2016 tapahtumat, jolloin Venäjä päästi Suomeen kolmattatuhatta turvapaikanhakijaa ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Tilanne saatiin hallintaan diplomatian keinoin, mutta meillä ei ole mitään takeita, etteikö tällainen voisi myös toistua. Tässä tilanteessa on äärettömän tärkeää, että huolehdimme Rajavartiolaitoksen resursseista laittoman maahantulon torjumiseksi ja kyvystä paljastaa laittomat rajanylityksen koko maarajalla, sanoo kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

Kärnän mukaan ilmiöön liittyy selkeästi järjestäytynyttä rikollisuutta.

– Venäjän ja Suomen on nyt tehtävä läheistä yhteistyötä rajaturvallisuuden takaamiseksi. Venäjän rajavartiopalvelun mukaan rajalta kiinniotetut ovat valmistautuneet ylitykseen hyvin ja heidän lähtömaikseen on ilmoitettu muun muassa Intia, Bangladesh, Sri Lanka, Afganistan, Sudan, Kamerun, Senegal, Ghana ja Nigeria.

Kärnä toteaa, että näistä maista saapuvat turvapaikanhakijat eivät yli 90 prosenttisesti ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, vaan he ovat hakemassa ainoastaan parempaa elintasoa.

– Turvapaikkajärjestelmäämme ei tule kuormittaa tällaisilla hakijoilla, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt