Venäläisiä panssarivaunuja Zapad 2017 -harjoituksissa. Ministry of Defense of Russia

Laiton aseistettu ryhmä Valko-Venäjällä, Venäjän tankit vyöryvät – Zapad alkoi

Varapuolustusministeri Aleksander Fominin mukaan Venäjän Zapad on rauhanomainen sotaharjoitus.

Venäjän sotilasjohto sai varhain torstaina tiedon Valko-Venäjän alueella havaitusta ”laittomasta aseistetusta ryhmittymästä”. Venäjän läntinen sotilaspiiri on vastannut uhkaan lähettämällä paikalle 1. panssariarmeijan yksiköitä. Ne saapuvat Valko-Venäjälle 24 tunnin kuluessa.

Näin alkoi Venäjän puolustusministeriön mukaan viikon kestävä Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad (länsi) -suursotaharjoitus.

– Voin heti rauhoitella naapureitamme. Harjoitus on ehdottoman rauhanomainen ja liittyy ehdottomasti vain puolustukseen, Aleksander Fomin toteaa Deutsche Wellen haastattelussa.

Neljän vuoden välein järjestettäviin harjoituksiin osallistuu virallisen venäläisilmoituksen mukaan 12 700 sotilasta. Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi hiljattain Verkkouutisten haastattelussa, että todellinen määrä voi olla kymmenkertainen. Niinistön mukaan tämä johtuu joukkojen jakamisesta useisiin samanaikaisiin harjoituksiin.

Tämä näkyy Venäjän varapuolustusministeri Fominin puheissakin. Hän kiistää väitteet yli 100 000 miehen harjoituksista. Fominin mukaan venäläisiä sotilaita on 5 500 ja valkovenäläisiä 7 200. Ministeri puhuu mitä ilmeisimmin kuitenkin vain harjoituksen Valko-Venäjän osasta. Hän myöntää lopulta, että Venäjän alueella suoritetaan lisää harjoituksia, joihin osallistuu ”huomattavasti enemmän joukkoja ja kalustoa”.

Karjalasta aina Valko-Venäjälle ulottuva Zapad-harjoitus on herättänyt runsaasti huolta etenkin Venäjän länsinaapureissa. Esimerkiksi Liettuan puolustusministeri on syyttänyt Venäjää Puolan ja Baltian valtaamisen harjoittelemisesta. Myös Ukrainassa ollaan huolissaan siitä, että harjoitus kääntyy jonkinlaiseksi hyökkäysoperaatioksi.

Aleksander Fomin kiistää väitteet jyrkästi.

– Voin vakuuttaa teille, ettei meillä ole suunnitelmia minkäänlaisesta invaasiosta naapurimaihin. Harjoituksen pääasiallinen tarkoitus on harjoitella asianmukaisia strategioita terrorisminvastaiseen taisteluun ja harjoitella asevoimien käyttö tällaisessa taistelussa.

Zapadin kuvitteellinen sotatilanne asettuu Baltian ja Puolan rajoille. Sotaan käydään kolmea keksittyä vihollisvaltiota vastaan. Ne ovat Latvian, Liettuan ja Puolan alueille sijoittuvat Vesbaria ja Lubenia sekä Valko-Venäjän ja Baltian ja Puolan väliin kehitetty kapea Veishnoria.

Venäjän puolustusministeriön antamien tietojen perusteella Zapad on kuin käänteinen versio Venäjän suorittamasta Krimin valtauksesta ja sen hybridisodasta Itä-Ukrainassa.

Ääriryhmät ovat Zapad-harjoituksessa onnistuneet tunkeutumaan Valko-Venäjälle ja Venäjän Kaliningradin enklaavin alueelle tarkoituksenaan suorittaa terrori-iskuja ja horjuttaa Venäjän ja Valko-Venäjän vakautta. Terroristit saavat ”ulkopuolelta” ilma- ja meriteitse logistista tukea ja varusteita.

Venäjä ja Valko-Venäjä joutuvat harjoituksen alussa vastaamaan nopeasti ”laittomien aseellisten ryhmien” ja sabotöörien toimintaan. Harjoituksen toisessa vaiheessa torjutaan ”aggressiota liittovaltiota vastaan”. Myös ulkopuolisen tukitoiminnan katkaisua ja estämistä harjoitellaan.

Rauha on hauras

Aleksander Fominin mukaan Venäjällä seurataan huolestuneina Naton toimintaa.

– Viittaan blokin itsepintaiseen itälaajentumiseen päinvastaisista lupauksista huolimatta, hän toteaa.

Fomin toistaa usein kuullun venäläisväitteen maata saartavista Nato-joukoista. Ministeri ei ymmärrä Naton toimia reaktiona Venäjän aggressioon Georgiassa, Ukrainassa ja Krimillä.

– Nato on ensinnäkin asettunut meidän rajoillemme. Ei Venäjä ole Saksan tai Ranskan rajoilla. Kuka tässä on ollut aktiivinen toimija? Katsotaan mieluummin, mitä toisella puolella tapahtuu. Zapad 2017 ei ole syy Naton joukoille olla Venäjän rajalla.

Aleksander Fomin korostaa, ettei Zapadissa harjoitella sotaa Natoa vastaan. Hän kertoo toivovansa yhteistyötä puolustusliiton kanssa.

– Uskomme, että on historia ja nykyaika. Olen varma, että hyvin pian on myös tulevaisuus. Olen niin ikään varma, että palautamme suhteemme Naton kanssa ennalleen ja palaamme Nato-Venäjän neuvoston ihastuttavaan yhteistyöhön.

Venäjän varapuolustusministerin mukaan suhteet korjaantuvat jo vuoden tai enintään parin sisällä.

– Tunnemme rauhan arvon paremmin kuin kukaan muu – kuten myös Naton joukot. Me tiedämme, kuinka hauras rauha voi olla – myös Euroopassa.

Baltiassa voidaan Aleksander Fominin mukaan nukkua rauhassa, vaikka Zapad onkin käynnissä.

– Ehdottomasti. Olen tosissani.

Kommentit