Kroatiassa äänestetään vaaleissa koronavirusepidemian keskellä. LEHTIKUVA / AFP Denis Lovrovic

Laitaoikeisto tavoittelee vaalivoittoa Kroatiassa

Miroslav Škoron puolue on noussut yllättäväksi kilpailijaksi vanhojen puolueiden rinnalle.

Kroatiassa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa, joissa mitataan vallassa olevan Andrej Plenkovićin keskustaoikeistolaisen hallituksen suosiota. Yllättäväksi kilpailijaksi on kuitenkin noussut uusi oikeistopopulistinen Kotimaan liike, uutisoi Euronews.

Vahvimmilla vaaleissa ovat kaksi perinteistä valtapuoluetta, keskustaoikeistolainen Kroatian demokraattinen liitto HDZ ja sosiaalidemokraatit. Entisen HDZ:n kansanedustajan Miroslav Škoron alkuvuodesta perustama populistinen Kotimaan liike on kuitenkin kasvattanut lyhyessä ajassa kannatustaan ja uhkaa HDZ:n mahdollisuutta muodostaa enemmistöhallitus.

Vasemmalla laidalla myös uusi Punavihreä liitto osallistuu vaaleihin ensimmäistä kertaa. Sekä Kotimaan liike ja Punavihreä liitto pyrkivät houkuttelemaan kahta valtapuoluetta kauemmaksi poliittisesta keskustasta.

Kotimaan liikkeen suosio perustuu etenkin identiteettipolitiikkaan ja aborttivastaisuuteen. Škoro on aiemmin todennut, että hän vastustaa aborttioikeutta ja kehottanut raiskauksen uhreja neuvottelemaan aiheesta perheidensä kanssa.

– Jos Kotimaan liike pääsee hallitukseen, ainakin jotkut sektorit todennäköisesti ”orbanisoituvat”, varoittaa Zagrebin yliopiston professori Dejan Jović, viitaten Unkarin autoritääriseen pääministeriin Viktor Orbániin.

Vaalit oli alun perin tarkoitus järjestää aikaisemmin, mutta vallassa oleva HDZ päätti aikaistaa niitä koronavirusepidemian vuoksi. Puolue uskoi aikaistamisesta olevan hyötyä, mutta tartuntamäärien noustessa puolueen suosio on laskenut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt