USA:n sota-alukset partioivat Persianlahdella. LEHTIKUVA / AFP Mcsn Jason Waite

Lähi-idän tilanne kiristyy – USA tyhjentää Irakin lähetystön

Yhdysvallat varoittaa Iranin uhkasta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on määrännyt kaikki muut paitsi välttämättömän minimihenkilökunnan jättämään Yhdysvaltain Irakin suurlähetystön ja konsulaatin.

Asiasta uutisoivan Fox Newsin mukaan taustalla ovat Yhdysvaltojen ja Iranin kasvavat jännitteet. Ulkoministeriö julkaisi asiasta turvallisuusvaroituksen keskiviikkona aamulla. Tämä merkitsee muun muassa tavallisten viisumitoimintojen tilapäistä lakkauttamista.

Yhdysvaltojen viranomaiset varoittivat viime viikolla Iranin ”uskottavasta uhkasta” amerikkalaisille ja suositteli, ettei alueelle tulisi matkustaa ”kasvavien jännitteiden vuoksi”.

Yhdysvallat vetäytyi viime vuonna Iranin ydinasesopimuksesta. Iran on uhannut toimia samoin, mikäli uutta sopimusta ei tehdä.

Puheet eskalaatiosta Iranin kanssa ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun neljä öljytankkeria joutui sabotaasi-iskujen kohteeksi Arabiemiraattien rannikolla viikonloppuna.

Yhdysvaltojen tiedustelu on ilmoittanut epäilevänsä Iranin sekaantuneen tankkeri-iskuihin. Tästä ei ole kuitenkaan esitetty mitään todisteita. Yksityiskohtia on myös saatu vähän eikä esimerkiksi iskujen tekotavasta ole tarkkaa tietoa.

Saudiarabialaista öljyputkea vastaan iskettiin lennokilla tiistaina. Jemenin Houthi-kapinalliset ovat kertoneet suorittaneensa useita iskuja saudikohteisiin.

Yhdysvaltain virkaa tekevä puolustusministeri Patrick Shanahan esitteli mediatietojen mukaan hiljattain presidentti Donald Trumpin hallinnolle päivitetyn suunnitelman sen varalle, jos Iran hyökkää amerikkalaisjoukkoja vastaan tai alkaa valmistaa ydinaseita.

New York Timesin viranomaislähteiden mukaan suunnitelmaan kuuluu peräti 120 000 amerikkalaissotilaan lähettäminen Lähi-itään. Suunnitelmia Iranin varalle on lähteiden mukaan päivitetty presidentti Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin johtamien hallinnon ”kovan linjan” vetäjien määräyksestä. Bolton tunnetaan erittäin jyrkistä Iran-kannoistaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt