”Lähetämme viestin Putinille” – USA:lta jättipanostus Euroopan sotavoimiin

Yhdysvallat aikoo nelinkertaistaa Euroopan sotilasmenonsa.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama aikoo ”lisätä huomattavasti amerikkalaisten raskaiden aseiden, panssareiden ja muun kaluston määrää” Keski- ja Itä-Euroopassa.

Asiasta uutisoivan New York Timesin mukaan toimien takana on ”Venäjän aggression torjunta”.

Yhdysvaltojen tulevat satsaukset ovat valtavia. Amerikkalaislehden saamien tietojen mukaan Valkoinen talo aikoo vaatia yli 3,4 miljardin dollarin eli noin 3,1 miljardin euron budjettia vuoden 2017 sotilasmenoihin Euroopassa. Se merkitsee nykyisen budjetin nelinkertaistamista.

Uusi kalusto on määrä antaa amerikkalaisten joukkojen ja Nato-liittolaisten käyttöön. Tavoitteena on, että Natolla on jatkuvasti täysi panssariprikaati toimintavalmiudessa Itä- tai Keski-Euroopassa.

New York Timesin viranomaislähteiden mukaan Yhdysvaltojen hallinto haluaa lähettää Venäjän presidentti Vladimir Putinille viestin siitä, että se suhtautuu ”varsin epäilevästi hänen motiiveihinsa” Ukrainassa ja sen lähialueilla.

Venäjän tiedetään tukevan vahvasti Itä-Ukrainan separatisteja. Myös Venäjän armeijan joukkojen läsnäolosta Ukrainan konfliktialueilla on esitetty erittäin päteviä todisteita.

”Kyse ei ole vastauksesta johonkin, mitä tapahtui viime tiistaina. Tämä on pitkän tähtäimen vastaus Euroopan muuttuneeseen turvallisuusympäristöön. Tämä heijastelee uutta tilannetta, jossa Venäjästä on tullut entistä vaikeampi toimija”, eräs korkea amerikkalaisviranomainen toteaa

Venäjä tulkinnee Naton joukkojen merkittävät lisäykset Naton ja Venäjän vuonna 1997 solmiman sopimuksen rikkomukseksi. Siinä molemmat osapuolet sitoutuivat, etteivät ne sijoita vakituisesti merkittäviä sotajoukkoja toistensa rajoille.

Muun muassa Puola ja Baltian maat ovat puolestaan jo katsoneet, ettei Naton tarvitsisi joka tapauksessa enää noudattaa sopimusta, koska Venäjä rikkoi sitä toimillaan Ukrainassa.

Yhdysvaltojen suunnitelmat heijastelevat Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen sotilasjohdon (EUCOM) hiljattain julkaisemaa päivitettyä toimintastrategiaa. Uusitussa strategiassa eritellään kuusi prioriteettia. Niistä ensimmäinen on ”Venäjän aggression torjuminen”.

Kommentit