Pohjois-Korean maatilat käyttävät ihmisulostetta lannoitteena. LEHTIKUVA / PUNAINEN RISTI HAND-OUT / tt

Lähes puolet pohjoiskorealaisista kärsii ruoan puutteesta

Jos kansalaisten ruoka-annoksia joudutaan leikkaamaan vielä lisää, maa saattaa joutua nälänhätään.

Yhdistyneet kansakunnat kertoo tiedotteessaan, että Pohjois-Korealla on huonoin satokauden tulos vuosikymmeniin. Se tietää vielä suurempia leikkauksia jo entuudestaan säännösteltyihin elintarvikemääriin, kertoo Al-Jazeera.

Elintarvikkeita jaetaan keskinmäärin 300 grammaa yhtä pohjois-korealaista kohden. Tähän vuoden aikaan nähden se on alhaisempi annosmäärä kuin koskaan aiemmin.

YK:n World Food Programme:n (WFP) tiedottaja Herve Verhoosel on sanonut, että huono tulos tarkoittaa sitä, ettei pohjoiskorealaisilla riitä ruokaa seuraavaan sadonkorjuuseen asti. Jopa 10,1 miljoonaa maan kansalaista kokee vakavaa turvattomuutta ruoan puutteen takia.

Pohjois-Korean väestömäärä on noin 25,2 miljoonaa. Siis lähes puolet sen kansalaisista kärsii ruoan puutteesta.

– Tilanne on hyvin vakava, se on fakta, Verhoosel toteaa Al-Jazeeralle.

Ruokavaje on ankarien sääolosuhteiden, kuten kuivakausien, lämpöaaltojen ja tulvien, tulos. Lisäksi siihen ovat vaikuttaneet polttoaineen ja lannotteiden puute, joiden saanti on vaikeutunut kansainvälisten pakotteiden takia. Pakotteiden toivotaan saavan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un hylkäämään ydinaseohjelmansa.

– Monet perheet joutuvat selviytymään suurimman osan vuodesta yksipuolisella riisin ja kimchin kulutuksella. He saavat hyvin vähän proteiinia. Se on huolestuttavaa, koska monet yhteisöt ovat jo hyvin haavoittuvassa tilassa. Uudet, elintarvikkeisiin kohdistuvat leikkaukset saattaisivat syöstä ne syvään nälänhätään, WFP:n Nicolas Bidault kommentoi.

Pohjois-Korea on jo vuosia ottanut vastaan ruoka-apua YK:lta. Se kärsi 1990-luvun alussa vakavasta nälänhädästä, joka tappoi kolme miljoonaa ihmistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt