X
SULJE MAINOS
Tehohoidon lääkäri kertoo koronan todellisuudesta. Facebook

”Lähes kaikki kysyvät ennen hengityskoneeseen laittoa että kuolenko”

Teho-osaston erikoislääkäri kertoo kuppinsa menneen nurin.

Päijät-Soten erikoislääkäri Katriina Rautjärvi on julkaissut suorasanaisen Facebook-päivityksen koronatilanteesta.

– Muutaman päivän sisällä olen törmännyt mielestäni järkeviin ihmisiin jotka olen tuntenut vuosia. Keskusteluissa on käynyt ilmi ettei koronarokotus kiinnosta syystä tai toisesta. Rokotuksen ottaminen on jokaisen oma asia, enkä halua siihen ketään painostaa mutta haluan jakaa oman näkökulmani asian suhteen.

Hän kuvailee, miten jo puolitoista vuotta on koronaa vastaan taisteltu eikä loppua näy.

– Varmasti kaikilla on ollut rankkaa. Teho-osastoilla ja muutenkin terveydenhuollossa me ollaan ihan loppu ja kypsiä tähän tilanteeseen. Töitä ja lisätöitä saa tehdä enemmän kuin jaksaa muttei kukaan kohta enää jaksa. Myönnän olevani jo ihan poikki, toki elämästäni löytyy väsymykselle muitakin syitä, erikoislääkäri Katriina Rautjärvi kirjoittaa.

– Tällä hetkellä 20+ ikäisiä nuoria rokottamattomia joutuu lisääntyvästi sairaalahoitoon koronan takia, tottakai joukossa on myös vanhempia ja rokotettujakin. Potilaiden suuren määrän takia mietitään taas alkavalla viikolla pitääkö kaikki mahdollinen leikkaustoiminta keskeyttää jotta hoitajia valvontaosastoille riittää. Toiminta on ollut jo useaan kertaan aiemminkin keskeytettynä.

Rautjärvi ei teho-osaston päivystäjänä muista juurikaan vuoroa tämän vuoden aikana, jolloin hän olisi miettinyt pystyikö tai osasiko hoitaa potilaan parhaimmalla mahdollisella tavalla.

– Suurin osa ajasta kun menee miettimiseen mihin kukakin valvontatasoinen potilas saadaan mahtumaan ja voiko jonkun hoidosta luopua. Ja aamun odotukseen kun yö tuntuu liian pitkältä ja pimeältä. Hetkeen ei ole tarvinnut omaisille iltaisin soittaa että ”en tiedä onko puolisosi/äitisi/isäsi aamulla enää hengissä mutta hyvää yötä, yritä nukkua siellä kotona”, näitä soittoja on silti saanut tehdä ihan tarpeeksi. Vuoden ennätykseni on mahduttaa kahdelle viralliselle tehohoitopaikalle neljä koronapotilasta päivystysyön aikana, hän kertoo.

– Lähes kaikki kysyvät ennen hengityskoneeseen laittoa että ”heräänkö/jäänkö mä henkiin/kuolenko”, ja tottakai vastaus on että saatat kuolla, en minä sitä tiedä mutta tämä yleensä taputellaan kauniiksi ”kaikki menee hyvin” -kommentiksi koska valmiiksi itkevä potilas ennen nukutusta ei paranna asiaa. Omaisille sitten luetaan tarkemmin madonlukuja puhelimessa. Tehopäivystäjänä vahdin myös koronaosaston potilaskarttaa ja merkkaan ihmiset joista päivystäjän ei tarvitse välittää, tehohoito siis rajattu heiltä syystä tai toisesta pois. Heistä kuitenkin välittää moni omainen ja odottaa paraneeko tauti vai korjaako kuolema. Viimeksi keskiyöllä karttaan lisättiin uusi (risti).

Tehohoitojaksojen määrää voidaan hänen mukaansa vähentää rokotuksilla.

– Tämä on tutkittu asia eikä netistä löydetty huuhaainfo. Siksi asiaa on vaikea ymmärtää. Itse olen jo kolmesti rokotettu ja ylpeä siitä. Toivon sen auttavan maailman avautumiseen ja mulle niin rakkaan matkustelun paluuseen.

– En siis tällä hetkellä pysty normisti suhtautumaan teihin rokottamattomiin, enkä halua istua vieressänne talkoohommissa kun maskinkaan pito ei kuulu tapoihinne. Tiedän että myös terveydenhuollossa ja työkavereissa on rokottamattomia, nenänkaivuussa on jo heidänkin takiaan ihan tarpeeksi usein käyty.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt