Gibraltar sijaitsee Pyreneiden niemimaan eteläosassa Espanjan rannikolla. Adam Cli/Wikimedia Commons

Lähes kaikki ihmiset rokotettu, ei tartuntoja – täällä nautitaan vapaudesta

Gibraltarin aikuisista noin 85 prosenttia on saanut Pfizerin rokotteen molemmat annokset.

Gibraltarin asukkaat ovat alkaneet viettää lähes normaalia arkielämää koronatilanteen parantumisen myötä, kertoo The Wall Street Journal (WSJ).

Gibraltar on Britannian merentakainen alue. Se sijaitsee Pyreneiden niemimaan eteläosassa Espanjan rannikolla Gibraltarinsalmessa.

Gibraltar on maailmanlaajuisesti yksi harvoista paikoista, jossa suurin osa väestöstä on saanut koronarokotuksen. Pieni alue ja Britannian toimittavat rokotteet ovat auttaneet paljon.

– Astuin ulos asunnostani ja puin maskin päälle, kunnes muistin, että enhän minä enää tarvitse sitä. Se on vapauttava tunne, sanoo tupakka- ja alkoholiliikkeitä luotsaavan perheyrityksen johtaja Albert Stagnetto.

Gibraltarilla asuu 34 000 ihmisitä. Hallituksen mukaan noin 85 prosenttia aikuisista on saanut Pfizerin rokotteen molemmat annokset. Yli 60-vuotiaista aikuisista 98 prosenttia on saanut molemmat annokset.

Gibraltarin väestön keskuudessa ei ole rekisteröity koronatapauksia huhtikuun alun jälkeen. Toinen kahdesta rokotuskeskuksesta suljettiin maaliskuun lopussa, ja terveydenhoitohenkilökunta palasi normaaleille työpaikoilleen.

Jäljellä oleva rokotuskeskus antaa edelleen rokotuksia töiden perässä rajan yli kulkeville Espanjan kansalaisille.

Gibraltarin hallinto on luonut suunnitelman, jonka avulla yhteiskunta avataan kokonaan ja samalla seurataan tartuntatapauksia.

WSJ kertoo, kuinka koronarajoitusten hävittyä lähes kokonaan ihmiset ovat palanneet kaduille, kahviloihin ja ravintoloihin. Jalankulkijat kävelevät käsi kädessä, ja maskittomat asiakkaat viettävät aikaa pubeissa ja kahviloissa.

– Ihmiset tervehtivät toisiaan kadulla, he kättelevät ha halailevat ensimmäistä kertaa kuukausiin, Stagnetto kertoo.

Koulut ja liikkeet ovat auki, ravintolat toivottavat asiakkaat tervetulleiksi ja viranomaiset ovat lopettaneet yöllisen ulkonaliikkumiskiellon. Maskeja pitää käyttää vain muutamissa paikoissa, kuten busseissa, kaupoissa ja terveyskeskuksissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt