Lähellä Suomea tarkka-ampujat metsästivät kaduilla – Ukrainan kauhut Oscar-elokuvana

Kahden vuoden takaisesta Kiovan Maidanin kumouksesta kertova elokuva tuo hirveydet iholle.

Yhdysvaltain elokuva-akatemian asettamien Oscar-ehdokkaiden joukossa on dokumenttisarjassa Ukrainan 2013-14 vallankumouksesta kertova Winter On Fire.

Elokuva kertoo Maidanin torilla Kiovassa tehdystä kumouksesta tehokkaasti katutasolta. Videomateriaalia yli sataan kuolonuhriin johtaneista tapahtumista keräsi 28 kuvaajaa. Taltioitu väkivalta on todellista ja pöyristyttävää, ja se johti ukrainalaisten vastarinnan lujittumiseen.

Oscareiden dokumenttisarjassa on ehdolla kaksi Netflixin elokuvaa. Winter On Fire on myös suomalaisten nähtävillä Netflixillä.

12-vuotias tähti

Deadlinen haastattelussa ohjaaja Evgeni Afineeski kertoo elokuvassa eri kohdissa nähtävästä 12-vuotiaasta katupojasta Roman Saveljevista, joka asui Maidanilla. Ohjaaja sanoo rinnastuksen Victor Hugon Kurjien (Les Miserables) poikaan olevan ehdottomasti paikallaan.

Roman kertoo elokuvassa, että ”se oli minun kouluni, en koskaan käynyt koulua aiemmin”.

”He hakkaavat tyttöjä, he hakkaavat poikia. He hakkaavat jopa minua”, hän sanoo presidentti Viktor Janukovitsin Berkut-poliiseista.

Roman ryhtyi vapaaehtoiseksi mielenosoittajien tekniikkateltalla, auttoi mielenosoittajia netin käytössä ja järjesti matkapuhelimiin virtaa.

Elokuvan lopussa nähdään hänen kulkevan improvisoidussa suojapuvussa tulimerien ja barrikadien keskellä ja vakavana analysoivan vallanpitäjiä, jotka ”antoivat valan puolustaa Ukrainan kansaa mutta palvelevatkin muita – hyvin pahoja ihmisiä”.

– Hänestä tuli aikuinen lopussa, ja hänen kypsyytensä kasvaa joka päivä. Tämä pieni kaveri oli jo vanha sielu, Afineeski kuvailee nuorta vallankumoustähteä.

Verkkouutiset seurasi Kiovan tapahtumia tarkasti. Kasasimme seuraavaan eräitä eniten luettuja uutislinkkejämme Maidanin tapahtumista sen jälkeen, kun verisimmät yhteenotot alkoivat helmikuun 2014 puolessavälissä.

Kommentit