X
SULJE MAINOS
Petteri Orpo ja Sanna Marin kesäkuussa 2021. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Lähdettekö laajaan ilmastokriisin hallitukseen? Näin puoluejohtajat HS-tentissä

Perussuomalaiset ja vihreät löysivät hetkeksi yhteisen sävelen.

Viiden suurimman puolueen puheenjohtajat suhtautuvat epäillen laajaan ilmastokriisihallitukseen. Yhteistyötä kuitenkin tarvitaan, he toteavat Helsingin Sanomien tentissä.

Tentin juontaja esitti kysymyksen, lähtisivätkö puoluejohtajat viiden puolueen hallitukseen, jonka tärkeimpänä tavoitteena on ratkaista ilmastokriisiä. Puolueet olisivat kokoomus, SDP, perussuomalaiset, keskusta ja vihreät. Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin suhtautui ajatukseen epäillen.

– Tarvitsemme parlamentaarista yhteistyötä ilmastotoimien tekemiseksi, mutta kun tällä hetkellä johdan hallitusta jossa on viisi puoluetta ja tiedän ettei sekään ole aina helppoa. En usko että tällä kokoonpanolla se varsinaisesti helpompaa olisi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiinnitti huomiota Marinin ilmaisuun.

– Pääministeri todistaa viisaasti. Kyllä tämä välillä niin sekamelskalta näyttää, että hurjalta tuntuisi mukana mennä.

Orpokin totesi, että ilmastokysymys on niin suuri, että yhteistyötä pitää pystyä tekemään. Hänen mukaansa kokoomus ei lähde sellaiseen hallitukseen, joka purkaa ilmastotoimia, hän sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolestaan katsoi, että Suomi voi luopua ilmastotavoitteistaan tai ainakin lykätä niitä. Silti Purra löysi, ehkä hieman yllättäen, yhteisen sävelen vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanteen kanssa.

Harjanne totesi ensin, että hän kaipaa lisää ydinvoimaloita Suomeen.

-Periaateohjelmassamme todetaan, että kaikkia kestäviä keinoja fossiilienergian korvaamiseksi pitää edistää. Itse luen siihen ydinvoiman, Harjanne sanoi.

Purra katsoi ainakin puolitosissaan, että tämä avaa oven yhteistyölle.

– Hänen (Harjanteen) kantaansa voi hyvin yhtyä. Pitäisiköhän vihreiden kanssa sitten lähteä tunnustelemaan, Purra sanoi, ja yleisö naurahti kommentille.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei ottanut kysymykseen kantaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt