Kuva Atrian antibioottivapaalta sikatilalta. LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Lääkerajoituksilla taisteluun vastustuskykyisiä bakteereja vastaan

EU:n asetus sitoo jäsenvaltioita yhteiseen lainsäädäntöön, jolla pyritään vähentämään antibioottien käyttöä maataloudessa.

Suomen vahvasti ajama antibioottien liikakäytön rajoittamiseen liittyvä eläinlääkeasetus on hyväksytty Euroopan unionissa. Laaja säädös pyrkii lääkerajoituksilla ennaltaehkäisemään lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien ja mikrobien syntymistä, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Vastustuskykyisten bakteerien ja mikrobien lisääntyminen on tunnustettu yhdeksi vakavimmista kansanterveyttä uhkaavista riskeistä maailmassa.

Säädös pyrkii estämään puutteellisen hygienian ja eläintenpitokäytäntöjen paikkaamista lääkinnällä. Lääkkeiden käyttöä koskeva sääntely on aikaisemmin ollut EU-alueella hyvin hajanaista, sillä se on kuulunut jäsenmaiden oman harkinnan piiriin.

Asetuksen myötä eläinlääkkeiden saatavuus EU-alueella paranee, vaikka niiden käyttöä rajoitetaankin. Asetus sallii nettimyynnin reseptittömille eläinlääkevalmisteille.

Asetus vaatii lopullisen hyväksynnän ministerineuvostolta ja Euroopan parlamentilta. Sen odotetaan tulevan voimaan vuoden loppuun mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt