Al-Holin leiri sijaitsee Koillis-Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijä tapettu al-Holin leirillä

Toisen työntekijän lapsi kuoli leirillä sattuneessa tulipalossa.

Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestön työntekijä kuoli Al-Holin leirillä Syyriassa. Hänet tapettiin 24. helmikuuta yöllä teltassa, jossa hän asui.

– Työntekijämme vietti vapaa-aikaa perheensä kanssa, kun hänet tapettiin. Pyrimme parhaillaan selvittämään kuolemaan johtaneet tapahtumat ja olosuhteet. Tuemme hänen perhettään tänä vaikeana aikana ja osoitamme heille syvimmät osanottomme, MSF:n Syyrian hätäavustustoiminnan päällikkö Will Turner kertoo tiedotteessa.

Kolme päivää myöhemmin toisen työntekijän lapsi kuoli leirillä sattuneessa tulipalossa. Tapaus sattui 27. helmikuuta. Leirillä olevaan telttaan oli kokoontunut väkeä juhlimaan häitä, kun juhliin osallistunut lapsi kaatoi vahingossa diesel-lämmittimen kumoon.

Tuli levisi viereisiin telttoihin tappaen ainakin seitsemän ihmistä. Yksi kuolleista oli järjestön työntekijän 4-vuotias lapsi. Noin 30 ihmistä loukkaantui, mukaan lukien kolme työntekijää ja heidän perheenjäseniänsä. Osa loukkaantuneista kuljetettiin Al-Hassakehin kaupunkiin hoitoa varten. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, ketkä uhreista kuljetettiin mihinkin sairaalaan, minkä takia loukkaantuneiden tarkka määrä ei ole vielä tiedossa.

Turvallisuustilanne leirillä pöyristyttävä

Järjestön mukaan turvallisuustilanne al-Holin leirillä on ollut viimeisen kahden vuoden ajan ”pöyristyttävä”. Leirillä on kuollut tänä vuonna yli 30 ihmistä. Suurin osa heistä ammuttiin, osa joutui ristituleen ja osa puukotettiin, kun taas osa kuoli onnettomuuksissa, jotka olisivat olleet vältettävissä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestöllä on leirillä aliravitsemuksesta kärsivien lasten klinikka. Al-Holin huonontuneen turvallisuustilanteen johdosta järjestö on joutunut väliaikaisesti keskeyttämään leirillä tehtävän yhteisötoiminnan, mukaan lukien asukkaiden teltoissa tapahtuvan sairaanhoidon sekä joitain vesi- ja saniteettitoimintoja.

Al-Holia hallitsevat paikallisviranomaiset ja turvallisuusjoukot, jotka estävät suurinta osaa leirin asukkaista poistumasta leirin alueelta.

– Ihmisiä tapetaan julmasti – usein teltoissa, joissa he asuvat. Monet tapetuista jättävät jälkeensä lapsia, joilla ei ole muita huoltajia, Turner kertoo.

Lääkärit ilman rajoja vetoaa kansainväliseen yhteisöön ja niihin maihin, joiden kansalaisia asuu al-Holin leirillä, jotta ne ottaisivat vastuuta tilanteesta ja etsisivät pitkän tähtäimen ratkaisuja leirillä asuville ihmisille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt