X
SULJE MAINOS
Etelä-Karjalan keskussairaala. LEHTIKUVA/LAURI HEINO

Lääkärin miete: Ainoa mikä ei enää loukkaa perustuslakia on oikeus sairastua

Tekstiviestien käyttö rokotuskattavuuden lisäämiseksi osoittautui Suomessa mahdottomaksi.

Immunologian tutkija, sisätauteihin erikoistuva lääkäri Iivo Hetemäki muistuttaa tutkimuksista, joiden mukaan rokottamattomille lähetettävät kutsut ovat tehokas tapa edistää rokotuskattavuuden nousua.

Pohjois-Italiassa asiaa kokeiltiin antamalle puolelle 50–59-vuotiaiden henkilöiden koeryhmästä valmis rokotusaika. Loppuja ohjeistettiin varaamaan itse sopiva ajankohta. Valmiin ajankohdan saaneiden rokotuskattavuus nousi 32 prosenttia verrattuna toiseen ryhmään. Suomessa vastaavia havaintoja on tehty muun muassa syöpäseulontojen suhteen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta muistelee Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten houkutelleen rokottamattomia rokotuksiin tekstiviesteillä. Syksyllä aloitettu hanke jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi.

– Tämä lähestymistapa törmäsi juridisiin ongelmiin, se nähtiin tietosuojaloukkauksena. Kyseessä oleva tuuppaus jouduttiin siten lopettamaan, Tervahauta tviittaa.

Iivo Hetemäki hämmästelee vastaavien aloitteiden törmäämistä juridisiin ongelmiin Suomessa.

– Yksinkertaisena lääkärinä pandemiatoimien valmistelua seuratessa on tullut usein olo, että ainoa asia, mikä ei loukkaa yksilön vapautta, perustuslakia tai tietoturvaa, on oikeus sairastua, Hetemäki sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt