X
SULJE MAINOS
Sairaalan koronaosasto Kaliforniassa. / LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Mario Tama

Lääkärien tuska: Kuinka erottaa delta- ja omikronpotilaat?

Osa vasta-ainelääkkeistä ei tehoa uuteen virusmuunnokseen.

Koronaviruksen delta- ja omikronmuunnoksen aiheuttamien tautitapausten sekoittuminen voi uhata potilaiden tehokasta hoitamista.

New York Times -lehden haastattelemat asiantuntijat ovat huolissaan siitä, ettei lääkäreillä ole käytännössä mahdollisuutta määrittää potilaan viruskantaa. Laboratorioiden sekvensoinnin kapasiteetti ei riitä vastaamaan tartuntojen erittäin suureen määrään, ja tulokset saadaan usein vasta pidemmällä viiveellä.

Deltamuunnokseen sairastuneet riskipotilaat voivat hyötyä kahdesta vasta-ainehoidosta, joiden on osoitettu lyhentävän sairaalahoidon kestoa ja vähentävän kuolemanriskiä. Hoidoista ei ole kuitenkaan mitään hyötyä omikronpotilaille, joihin tehoavaa uutta vasta-ainelääkettä on toistaiseksi heikosti saatavilla.

Yhdysvalloissa deltamuunnoksen aiheuttama sairaalakuormitus oli korkealla tasolla jo ennen uusinta omikronaaltoa. Esimerkiksi Marylandin osavaltiossa tartunnoista 58 prosenttia on ollut omikronia, mutta vuodeosastoille hakeutuvien potilaiden osuus on epäselvä. Vasta-ainehoidoista on päätetty terveydenhuollon tekemien alueellisten arvioiden pohjalta.

Washingtonin yliopiston viruslaboratorion varajohtaja Alex Greninger arvioi, että oikean hoidon löytäminen potilaille on tällä hetkellä erittäin haastavaa. Hänen mukaansa on epätodennäköistä, että muunnoksen tunnistavaa testiä saataisiin lähiaikoina laajamittaiseen käyttöön. Nykyisessä geenisekvensoinnissa kestää lähes viikko, mikä vaikeuttaa hoidon aloittamista infektion alkuvaiheessa.

Esimerkiksi Massachusettsin osavaltiossa on lopetettu Regeneron- ja Eli Lilly -yhtiöiden vasta-ainelääkkeiden käyttö, sillä ne toimivat vain deltamuunnokseen. Sairaaloissa odotetaan GlaxoSmithKline- ja Vir Biotechnology -yhtiöiden uuden lääkkeen lisätoimituksia.

– Tämä on kammottava ajankohta joutua odottelemaan, lääkäri Mark Siedner sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt