Koronapotilaita sairaalassa Paraguayssa. LEHTIKUVA / AFP Daniel Duarte

Lääkäri vahvistaa: Korona on pitkäaikaissairaus

Viruksen varoitetaan aiheuttavan vakavia ja pitkään kestäviä terveysvaikutuksia.

Maailmalla on kerrottu monista koronaviruksen sairastaneista, jotka ovat kärsineet kuukausia tai jopa vuoden kestävistä vakavista jälkioireista.

Eri arvioiden mukaan oireita ilmaantuisi ehkä 5–10 prosentille taudista toipuneista, mikä tarkoittaisi tuhansien pitkäaikaissairaiden ryhmää myös Suomessa.

NBC kertoo New Yorkissa toimivasta Stony Brookin terveyskeskuksesta, joka on perustanut erillisen osaston tutkimaan ”pitkää Covidia”.

Lääkärit ovat seuranneet muun muassa 57-vuotiasta miestä, joka kärsii rytmihäiriöistä, tasapaino-ongelmista ja sekavuudesta kuusi kuukautta koronatartunnan jälkeen. Hän oli aiemmin täysin perusterve.

Psykologi Adam Gonzales huomauttaa, että virus vaikuttaa aiheuttavan monilla henkisiä jälkioireita.

– Koronan jälkeen on paljon ahdistusta, stressiä, masennusta ja surullisuutta, Gonzales sanoo.

Suuri määrä koronasta toipuneista kärsii oireista, vaikka eivät olisi joutuneet alkuperäisen infektion yhteydessä sairaalahoitoon. Tuoreen tutkimuksen mukaan tästä ryhmästä 85 prosenttia kärsii jatkuvista neurologisista oireista, kuten ”aivosumusta”, päänsärystä tai puutumisoireista.

Lääkäri Sritha Rajupetin mukaan koronavirusta ei pidä ymmärtää vain lyhyenä infektiona.

– On otettava huomioon, kuinka paljon pitkäkestoisia oireita on jo ilmaantunut. Mielestäni meidän pitäisi katsoa tätä pitkäaikaissairautena, Rajupet toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt