Mia Laiho. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Lääkäri-kansanedustaja irrotti jäätyneet kengät miehen jaloista

Päivystykset ovat aina kiehtoneet Mia Laihoa, koska niissä voi tapahtua mitä tahansa.

Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) toimi ennen edustajanuraansa pitkään lääkärinä eri puolilla Suomea. Häntä kiehtoivat erityisesti päivystykset, koska niissä saattaa tapahtua mitä tahansa. Kiinnostavimpia paikkoja olivat pienten kuntien terveyskeskukset ja aluesairaalat, joissa hän saattoi olla ainoa lääkäri, ja matka seuraavaan oli vähintään 60–70 kilometriä.

– Yhdellä lääkärillä on merkittävä rooli, kun vastaan tulee elämän koko kirjo, Laiho sanoo Nykypäivä-lehdessä.

Yksi erikoisimmista tapauksista sattui, kun Laiho oli nuori lääkäri, ja pikkupaikkakunnan terveyskeskuksen päivystykseen tuotiin päihdeongelmainen mies. Oli kova pakkanen, ja mies oli nukahtanut hankeen. Mies oli vain puoliksi tajuissaan, ja Laiho totesi, että ruumiinlämpö oli laskenut.

Laiho yritti irrottaa miehen lumisia vaatteita ja laittaa lämpöpeiton tämän päälle. Miehen kengät olivat jäätyneet jalkoihin kiinni. Laiho joutui rikkomaan kengät saadakseen ne irti. Oli epävarmaa, selviäisikö mies elossa.

Laiho päätti, että mies on kuljetettava keskussairaalaan Jyväskylään. Hoitaja tilasi ambulanssin. Paikallinen ambulanssiyrittäjä ilmoitti, että hän lähtee kyllä, mutta kovan pakkasen takia ambulanssia pitää lämmittää. Säästääkseen sähköä yrittäjä ei aina pitänyt auton lohkolämmitintä päällä.

Hän lämmitti ambulanssia hetken ja ajoi paikalle. Vielä terveyskeskukseen pihalla se oli sisältä jääkylmä, kun jäätynyt mies nostettiin kyytiin. Laiho lähti saattajaksi.

Kun matkaa oli jonkin verran taitettu, ambulanssin kuljettaja sanoi, että pitää käydä ensin tankilla huoltoasemalla että bensa riittää Jyväskylään asti. Auto tankattiin, ja matka jatkui. Jäätynyt mies pääsi sairaalaan, ja Laiho palasi terveyskeskukseen.

Muutaman viikon kuluttua taas päivystäessään Laiho tapasi samaisen miehen terveyskeskuksen osastolla jatkohoidossa. Laiho näki, että sormia ja varpaita oli amputoitu. Mies oli kuitenkin tyytyväinen, että henki säilyi.

– Voiko tällainen olla totta, Laiho muistelee ajatelleensa tuolloin, 1990-luvun puolivälissä.

 

Lue Mia Laihon haastattelu Verkkouutisten Plus-liitteestä. Kirjautuminen on maksuton.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt