X
SULJE MAINOS
Lääkärit toivovat nuorten aikuisten hakeutuvat nyt herkästi koronatestiin. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Lääkäri IL:lle: Hirvittää, kun nuoret levittävät koronavirusta

Vastaavan lääkärin mukaan nuoret käyttäytyvät nyt kovin vastuuttomasti.

THL:n seurannan mukaan keskiviikkona kirjattiin ylös 93 uutta koronavirustartuntaa. Ennen keskiviikkoa uusia tartuntoja on pääsääntöisesti raportoitu joitakin kymmeniä.

Tilanne on hallinnassa, vakuutetaan sairaanhoitopiireistä, vaikka keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoittikin viime päiviä huomattavasti suuremmasta määrästä uusia koronavirustartuntoja.

Näin nähdään Iltalehden mukaan muun muassa Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä, vaikka esimerkiksi Jyväskylässä ja Lahdessa on viime päivinä todettu tartuntaryppäitä.

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden vastaavan lääkäri Ilkka Käsmän mukaan tilanne on rauhoittunut ja viime päivien tartunnoista valtaosan tartuntaketjut ovat selvillä. Muutamassa yksittäistapauksessa tartunnan alkuperä ei ole tiedossa.

Käsmä arvioi, että koronavirusta esiintyy ”jonkun verran”, erityisesti nuorissa aikuisissa.

– Ja hehän käyttäytyvät nyt kovin vallattomasti ja vastuuttomasti. Hirvittää, kun nuoret tuolla rilluttelevat ja levittävät tautia, hän sanoo.

Käsmä toivoo, että ”rilluttelevat nuoret aikuiset” hakeutuisivat testeihin herkemmin.

– Nuoria aikuisia tämä asia ei tunnu hirveästi liikuttavan, mutta keskimäärin väki on aika kuuliaista.

Koronavirusaltistuksia on viime päivinä todettu muun muassa ravintoloissa ja opiskelijoiden juhlissa.

HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo IL:lle, että tämän kaltaiset altistustilanteet voivat kääntää tartuntakäyrät nousuun. Toistaiseksi altistuneita on saatu kuitenkin tehokkaasti seulottua ja tartunnan on saanut ”aika pieni joukko”. Kun altistumiset saadaan tietoon ja ketjut katkaistaan, ollaan Järvisen mukaan oikealla tiellä.

–Työmäärä on iso, mutta strategia toimii, hän sanoo.

Hän jakaa Jyväskylän Ilkka Käsmän kanssa saman näkemyksen, että testeihin pitäisi nyt saada entistä herkemmin myös nuoria aikuisia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt