DPA / LEHTIKUVA / HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH

Lääkäri esittää: Rokottakaa lapset ja nuoret

Nuorten rokottaminen torjuisi virusmuunnoksia, ruotsalaislääkäri sanoo.

Myös lapset ja nuoret on rokotettava koronaa vastaan, esittää Tukholman Karoliinisen instituutin lastenlääkäri Petter Brodin SR:n haastattelussa. Ruotsin kansanterveysvirasto ei nykytiedon valossa kuitenkaan suosittele alaikäisten rokottamista, ja myös Suomen sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lapsille ei toistaiseksi ole tulossa rokotetta. Rokotteita ei ole vielä testattu lapsilla.

Maailmalla odotetaan huhtikuussa ensimmäisiä tutkimustuloksia koronarokotteiden sopivuudesta 12-17-vuotiaille. Brodinin mukaan etenkin nuorten rokottaminen on erityisen tärkeää.

– Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä. Jos haluamme pysäyttää tämän pandemian ja palata normaaliin, tulee se todennäköisesti edellyttämään sitä, että väestöstä noin 80 prosentilla on vastustuskyky taudille.

– Tämä tarkottaisi todennäköisesti sitä, että ainakin osa lapsista ja nuorista pitää rokotetta, hän arvioi.

Näiden ryhmien rokottamatta jättäminen olisi riski myös muulle väestölle, Brodin sanoo. Jos virus jatkaa leviämistään lasten parissa voivat he sairastua vakavammin, kuten esimerkiksi Karoliinisen instituutin tutkijoiden syksyllä löytämään uuteen syndroomaan.

– Jos virus jatkaa leviämistään, voi se myös johtaa uusien virusmuunnosten syntyyn. Nämä voivat pahimmassa tapauksessa olla vastustuskykyisiä rokotteille, ja silloin voi alkaa uusi pandemia, Brodin varoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt