X
SULJE MAINOS

Kymmeniä tuhansia odotetaan vasemmistopuolueen marssille lauantaina Espanjassa

Uusi Podemos-vasemmistopuolue on kerännyt Espanjassa nopeasti kannattajia, kertoo The Guardian.

Kymmenien tuhansien ihmisten odotetaan kokoontuvan marssimaan Podemos-vasemmistopuolueen riveissä Madridissa lauantaina. Vasta vuosi sitten perustetun puolueen suosio on kasvanut kovaa vauhtia: viime vuonna europarlamenttivaaleissa se sai peräti 8 prosenttia äänistä, mikä takasi puolueelle 5 Espanjan 54:stä neljästä europarlamenttipaikasta.

Podemos-puolue on syntynyt Indignados-protestiliikkeen ja Espanjassa vuosien 2011-2012 aikana järjestettyjen massiivisten mielenosoitusten seurauksena. Tasa-arvoa julistavasta ja kapitalismin vastaisesta puolueesta on tullut varteen otettava vaihtoehto monille Espanjan synkässä taloudellisessa tilanteessa.

– Marssin tarkoituksena ei ole protestoida mitään vastaan tai pyytää hallitukselta mitään. Sen tarkoitus on vain kertoa, että vuonna 2015 Espanjalla tulee olemaan kansalaisten hallitus, kommentoi Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias.

– Haluamme tästä historiallisen mobilisaation. Haluamme ihmisten kertovan lapsilleen ja lapsenlapsilleen: ”Minä olin tammikuun 31. päivän marssilla, joka aloitti Espanjassa poliittisen muutoksen aikakauden”.

Espanjan tilastojen mukaan maan taloudellinen tilanne olisi kuitenkin jo parantumaan päin.

– Jos 2014 oli toipumisen vuosi, 2015 on se vuosi, jolloin Espanjan talous lähtee nousuun, toteaa Espanjan pääministeri Mariano Rajoy.

Silti työttömyys Espanjassa on edelleen erittäin korkea: maassa on tällä hetkellä 5,4 miljoonaa työtöntä ja 700 000 kotitaloutta ilman vakaita tuloja. Pelkästään viimeisen puolen vuoden aikana toimeenpantiin yli 21 000 häätöä.

Espanjan nykyinen hallitus on kehottanut Eurooppaa ottamaan ankaran kannan Kreikan tilanteen suhteen. Taustalla on myös pelko siitä, että myöntyminen Syrizan vaatimuksiin voisi koitua Podemoksen eduksi Espanjassa.

– Brysselissä kaikille on selvää, että Kreikan velkojen anteeksi antaminen on mahdotonta. Kreikkalaisten täytyy kohdata velvollisuutensa tavalla tai toisella, kommentoi hallituspuolueen, keskusta-oikeistolaisen Partido Popularin puhemies Esteban González Euroopan parlamentissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt