Verkkouutiset

Jarno Limnéll LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kyberasiantuntija eduskunnan viestivyörystä: Vaikuttaa kotikutoiselta

Verkkouutisten näkemissä viesteissä on yhdistetty EU:n elvytyspakettikritiikkiä osaksi koronan salaliittoteorioita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajia on lähiaikoina pommitettu useilla sadoilla sähköpostiviesteillä liittyen tavalla tai toisella EU:n elvytyspakettiin. Monien edustajien mielestä kyse on poikkeuksellisen laajasta, ennennäkemättömästä vyörytyksestä. Vaikka osa viesteistä on kansalaisten asiallisia yhteydenottoja, kritiikkiä ja vetoomuksia, joukossa on paljon muutakin.

Verkkouutisten näkemissä viesteissä on lähettäjinä on ollut erilaisia annonyymejä tahoja ja useissa on vedottu voimakkaasti äänestämään EU:n elvytyspakettia vastaan. Viesteihin on saatettu liittää erilaisia videoita ja kuvakaappauksia, joissa on yhdistetty elvytyspakettiasiaa osaksi koronaa ja tähän liittyviä salaliittoteorioita.”Koronan siivin/turvin suomi hiljalleen ujutetaan liittovaltioon, jolle jyrkkä EI!! JYRKKÄ EI MYÖS elpymisrahastolle, se ei saa toteutua!”, katsotaan yhdessä viestiin liitetyssä kuvakaappauksessa.

Osassa viesteistä kyse näyttäisi olevan selkeästä painostuksesta. Viestien sävy on vihamielinen, ilkeä tai jopa uhkaava. Lisäksi edustajia on vyörytetty viesteillä, joissa on pelkkä otsikko vailla sisältöä. Näitä samoja viestejä on saattanut tulla erilaisista anonyymeistä osoitteista kymmenittäin.

Viestivyörytys on herättänyt kysymyksiä, ovatko liikkeellä kotimaiset voimat vai voiko taustalla olla ulkovaltojen, kuten Venäjän pyrkimystä vaikuttaa Suomen EU-linjaan ja heikentää unionin yhtenäisyyttä.

Suomen turvallisuusasioihin ja kyberuhkiin perehtynyt Jarno Limnéll toppuuttelee vetämästä tähän liittyen liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Limnéll on tutustunut Verkkouutisten näkemiin viesteihin.

Tässä yhteydessä sanoisin, ettei ole merkkejä Suomen ulkopuolelta tulevasta vaikuttamisesta, vaan viestit vaikuttavat kaikin puolin kotikutoisilta, arvioi Limnéll, joka toimii Aalto-yliopistossa kyberturvallisuuden työelämäprofessorina.

Joidenkin viestien osalta on Limnéllin mielestä vaikea sanoa, mihin niiden lähettäjä pyrkii. Viestit vailla sisältöä voi tulkita puhtaaksi kiusanteoksi ja kansanedustajan työn hankaloittamiseksi sähköpostin täyttyessä. Nykytekniikalla viestien lähettäminen isolle joukolle on helppoa ja tätä  pystyy myös eri tavoin automatisoimaan.

Tämä kuvastaa itselleni lähinnä sitä, että lähettäjällä on itsellään paha olo, jota hän sitten haluaa jakaa eteenpäin.

Tietynlaista masinoitua massaviestintää kansanedustajille tässä on kyllä havaittavissa sen lisäksi, että mukana on yksittäisiä henkilöitä, jotka eri motiivein ja viestein ovat lähestyneet kansanedustajia tässä asiassa.

Onko tällaiselle ilmiölle mitä tehtävissä?

Ensinnä peräänkuuluttaisin kaikilta suomalaisilta harkintaa ennen kuin lähdetään miettimään mitään teknisiä suodattimia tai muita. Kansalaisten ja kansanedustajien vuorovaikutus vaalien välilläkin on tärkeä osa kansanvaltaa, ja toivottavasti tällaiset pelkästään pahaa mieltä purkavat ihmiset eivät ole tätä isoa periaatetta romuttamassa.

Limnéll korostaa, että kansalaisten kiinnostus politiikkaan, yhteydenotot ja näkemykset kansanedustajien suuntaan ovat ”kansanvaltaa parhaimmillaan”, kunhan viestintä pysyisi tässä informaatioajassakin asiallisena.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)