Suomessa rajoituksia on purettu ja kulutus alkoi vähitellen normalisoitua kesäkuussa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Kuvat näyttävät maiden erot koronasta toipumisessa – Ruotsi erottuu

Naapurimaassa elpyminen ei ole ollut yhtä nopeaa.

Koronakevät vähensi kulutusta selvästi kaikissa Pohjoismaissa, ilmenee Nordean korttidatasta.

Suurin notkahdus koettiin koronavirusepidemian iskiessä Norjassa ja Tanskassa, joissa kulutus syöksyi laskuun jo helmikuun loppupuolella. Suomessa suurin notkahdus tuli muita myöhemmin maaliskuun puolenvälin jälkeen, viikoilla 13 ja 14.

Vaikka pudotus oli loivin Ruotsissa, oli se kesäkuussa ainoa vertailussa ollut Pohjoismaa, jossa kulutus ei kevään aikana palannut edellisvuoden (kuvassa musta vaakaviiva) tasolle. Suomessa ja Norjassa kulutus oli kesäkuussa noin viisi prosenttia korkeampaa kuin viime vuonna keskimäärin.

Tanskassa oltiin kesäkuussa muutama prosentti miinuksella, Ruotsissa yli kuudesta seitsemään prosenttia.

– Ruotsissa elpyminen ei ole ollut yhtä nopeaa kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä voisi tukea oletusta, jonka mukaan viruksen torjuntaa koskevat tiukat eristämistoimenpiteet, joita seuraa niiden asteittainen lievittäminen, ovat johtaneet kuluttajien käyttäytymisen normalisoitumiseen nopeammin kuin muut strategiat, Nordean korttidatan analyysissä todetaan.

Nordean analyytikko Kristian Nummelin huomauttaa, että Ruotsi on kulutuksessa perässä erityisesti tavaroiden kulutuksessa.

– Ero voi johtua useasta tekijästä: työmarkkinatilanne, vähemmän etätyötä, luottamus, asuntojen hinnat, pienet erot datassa maiden välillä jne, Kristian Nummelin toteaa.

– Vaatisi kunnon tutkimusta, jotta voi tehdä tiukkoja johtopäätöksiä.

Yli 50 huippututkijan ryhmä toivoi toukokuussa avoimessa kirjeessään Suomen hallituksen valitsevan täydellisen tukahduttamisen strategian. Tutkijaryhmään kuuluneen solubiologin ja neurotieteilijän Pirta Hotulaisen mukaan Ruotsin poikkeavuus saattaa nimenomaan löytyä koronastrategian eroista.

– Tällä hetkellä näyttää siltä että Suomen ja Ruotsin kulutus sukelsi aika käsi kädessä. Suomen kulutus elpyy nyt kovaa vauhtia mutta Ruotsin ei. Taloustieteilijät ovat vielä varovaisia mutta VOI olla niin että tukahduttamalla saatiin kulutus ylös. Eli saatiin virus ja pelko pois, Hotulainen sanoo.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt