Uusien tartuntojen ilmaantuvuus on selvästi noussut heinäkuun alun lukuihin verrattuna. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kuva näyttää: Täällä korona nyt leviää

THL-johtaja kehottaa erityiseen varovaisuuteen kolmella alueella.

Suomessa todetut koronatartunnat ovat viimeisten viikkojen aikana kääntyneet uudestaan kasvuun. Viimeisen viikon aikana (6.-13.8.) Suomessa on todettu yhteensä 151 uutta koronavirustartuntaa. Toistaiseksi kesän suurin tartuntapiikki nähtiin eilen torstaina, jolloin raportoitiin 41 uudesta koronavirustartunnasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkistamien koronatilastojen mukaan uusien koronavirustartuntojen määrä on neljän viikon mittaisella vertailujaksolla nousussa peräti neljässätoista sairaanhoitopiirissä. Heinä- elokuun vaihteeseen (28.-3.8.) verrattuna epidemia oli nousussa kahdeksassa sairaanhoitopiirissä.

Eniten kasvua on ollut Helsingin ja Uudenmaan alueella, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Länsi-Pohjan alueella.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan erityisesti kolmessa ensimmäisessä sairaanhoitopiirissä tulee pyrkiä epidemian kanssa erityiseen varovaisuuteen.

– Parhaiten muutos näkyy neljän viikon vertailujaksolla, jossa kuukausi takaperin verrataan. Aika monessa sairaanhoitopiirissä on tapahtunut muutosta ylöspäin. Elin nämä punaiset nuolet näyttävät sen, miten ilmaantuvuus on pompannut siellä, Mika Salminen totesi tiedotustilaisuudessa torstaina.

– Vielä ei olla missään hälyttävän korkeissa luvuissa, mutta kyllä näissä tosiaan kolmessa mainitussa, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa pitää olla varuillaan ja tehdä kovasti töitä sen eteen, että tapausmäärät eivät johda laajoihin, hallitsemattomiin tartuntaketjuihin. Ja sitä kautta sitten hallitsemattomaan tilanteeseen.

Mika Salmisen mukaan Suomen trendi on eurooppalaisella tasolla verrattuna nyt ”huomattavan huolestuttava”. Siitä huolimatta epidemiatilanne ei hänen mukaansa ole samalla tasolla kuin keväällä. Edelleen esimerkiksi suurin osa tartunnoista pystytään jäljittämään.

Koronan ilmaantuvuus oli THL:n mukaan eilen torstaina noin 2,5 tapausta 100 000 asukasta kohden. Uusia koronatartuntoja todettiin viimeisellä seurantajaksolla 139. Edellisellä seurantajaksolla vastaavat määrät olivat 81 uutta tapausta ja ilmaantuvuus 1,5 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Viruksen tartuttavuusluku on tuoreessa arviossa noussut 1,20-1,60 välille.

Epidemiatilanne Suomessa. / Kuvankaappaus, THL

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt