Mies istuu penkillä hiekkarannalla.. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Kuva näyttää, milloin kesä päättyy paikkakunnallasi

Terminen syksy alkaa osassa maata jo näinä päivinä.

Kesä päättyy meteorologisesti katsottuna eri aikaan eri puolilla maata, Foreca muistuttaa sään takaa -blogissaan.

Meteorologisesti katsottuna kesä päättyy siinä vaiheessa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 10 asteen alapuolelle. Tällöin termisen syksyn katsotaan alkavan.

Tilastojen valossa terminen syksy alkaa ensimmäisenä Käsivarren Lapissa ja paikoin muuallakin Pohjois-Lapissa jo näinä päivinä. Muualla maan pohjoisosassa kesä kääntyy syksyksi elokuun aikana, mutta Meri-Lapissa taitekohta viivästyy Perämeren lämmittävän vaikutuksen vuoksi syyskuulle.

Maan keskivaiheilla syksy alkaa yleensä syyskuun ensimmäisten viikkojen aikana, mutta länsirannikolla lämpimän meren vaikutus viivästyttää syksyn alkua keskimäärin viikolla. Sama viivästys koetaan myös isojen vesistöjen, kuten Päijänteen ja Saimaan rannoilla. Viimeisenä syksy saapuu etelä- ja lounaisrannikolle sekä Ahvenanmaalle, missä kesä päättyy vasta syyskuun viimeisellä viikolla, toisinaan vasta lokakuun puolella.

Elo-syyskuun vaihteessa hellelukemille ylletään maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin joka kolmantena tai neljäntenä vuotena, Rovaniemellä todennäköisyys on enää vain 3 prosentin luokkaa.

Katso kuva termisen syksyn alkamispäivämääristä alta.

Termisen syksyn alku tilastoissa. / Foreca

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt