Tukea pyörittää edelleen Valtiokonttori. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Kustannustuki yrityksille uudelleen käyttöön

Tuen tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronan aiheuttamassa vaikeassa taloustilanteessa.

Kustannustuki on korvaus yrityksen vaikeasti sopeutettavista kiinteistä kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kustannustukeen ehdotetaan nyt muutoksia, joiden ansiosta se vastaisi paremmin eniten kärsineiden yritysten tarpeeseen. Tuen perusperiaatteet säilyisivät kuitenkin ennallaan.

Tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnan käsittelyyn vielä lokakuun aikana. Lakimuutokset pyritään saamaan voimaan joulukuussa ja kustannustuen haku avattaisiin joulukuun lopussa. Yritykset hakisivat tukea edelleen Valtiokonttorista.

– Koronatilanne jatkuu edelleen vaikeana useille yrityksille ja toimialoille. Haluamme kuulla sidosryhmien näkemyksiä ehdotetuista muutoksista ennen kuin laki annetaan eduskuntaan, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lausuntokierrokselle on nyt lähetetty muutosehdotukset kustannustuen tukikauteen ja myöntämisehtoihin sekä hyväksyttäviin kustannuksiin.

Kustannustuen ehtona olisi edelleen, että sekä toimialan että yrityksen liikevaihto on laskenut merkittävästi. Aiemmassa kustannustukilaissa tukeen oikeuttavaksi toimialan liikevaihdon laskuksi määriteltiin kymmenen prosenttia ja yrityksen 30 prosenttia.

Rajoja tarkastellaan uudelleen valmistelun aikana ja niitä voi olla perusteltua madaltaa, riippuen toimialojen liikevaihdon kehityksestä valittavalla tukikaudella.

Tukeen oikeutetut toimialat määriteltäisiin erikseen valtioneuvoston asetuksessa, jonka hallitus antaa lain tultua voimaan. Kustannustukilaki valmisteltiin touko-heinäkuussa, ja ensimmäinen hakukierros kustannustuesta järjestettiin heinä-elokuussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt