Kiina poliisi rajoittaa liikkumista Pekingissä kesäkuun 12. päivä. LEHTIKUVA / AFP

Kurssit nousivat Kiinassa, korot laskivat Euroopassa

Talouden elpyminen innostaa kiinalaisia, ja Euroopassa EKP:n osto-ohjelma toimii.

Kiinassa kurssit nousivat perjantaina korkeammalle kuin vuosiin. Kurssinousua vauhdittivat Financial Timesin mukaan vahvistuvat merkit maan talouden elpymisestä.

Kiinalaisosakkeiden CSI 300 -indeksi nousi perjantaina lähes kaksi prosenttia korkeimpaan tasoonsa sitten vuoden 2015 kesäkuun. Caixin/Markit-ostopäällikköindeksien mukaan Kiinan palvelusektori kasvoi kesäkuussa nopeinta tahtia yli kymmeneen vuoteen.

Aasiassa myös Hongkong ja Tokio ylsivät lähes prosentin nousuun. Eurooppaan asti nousuvire ei kuitenkaan ole vielä perjantaina ehtinyt. Yhteiseurooppalainen EuroStoxx 50 -indeksi oli iltapäivällä puolen prosentin laskussa. Helsingin pörssissä oltiin vain hiukan nollakasvun alapuolella.

Yhdysvalloissa pörssit ovat perjantaina kiinni. Torstaina osakkeiden meno hyytyi iltaa kohden ja S&P 500 -indeksi nousi vain puolisen prosenttia.

Koronavirustartunnat jatkavat reippaassa nousussa, mutta tämä ei Nordean aamukatsauksen mukaan mukaan ole markkinoille yllätys. Sen sijaan viruksen aiheuttamia rajoitustoimia seurataan tarkkaan.

Työpaikkojen määrä kasvoi Yhdysvalloissa kesäkuussa 4,8 miljoonalla. Nordean mukaan odotukset peitottiin jälleen reippaasti, sillä konsensusennuste oli vain kolme miljoonaa. Työttömyysaste laski yli 13 prosentista luokitteluongelmat huomioiden noin 12 prosenttiin.

Toisaalta Nordea huomauttaa, että työttömien määrä kerättiin raporttiin jo kesäkuun toiselta viikolta, joten viime päivien heikentynyt virustilanne ei vielä heijastu työttömyyslukuun. Lisäksi yhä suurempi osa työttömistä on menettänyt työpaikkansa pysyvästi.

Valtionlainojen korot laskussa

Euroopassa valtionlainojen korot olivat torstaina laskussa. Saksan ja Italian välinen korkoero on kutistunut nyt alimmilleen sitten maaliskuun.

Nordean mukaan Euroopan keskuspankin toimet ovat vakauttaneet korkoerot, ja 1350 miljardin kokoisella pandemia-ajan osto-ohjelmalla on merkittävä vaikutus. Myös EU:n elvytysrahaston puuhaaminen auttaa, vaikka se Nordean mielestä tuskin ehdotetussa muodossa toteutuu.

Saksassa parlamentti on hyväksynyt EKP:n selvityksen osto-ohjelmastaan, ja Saksan perustuslakituomioistuimen tahto on näin täytetty. Bundesbank voi siis jatkossakin osallistua osto-ohjelmiin. Markkinoille päätös ei Nordean mukaan tullut yllätyksenä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt