Turkin tukemat taistelijat tulittavat kurdijoukkoja Afrinin alueella. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Omar Haj Kadour

Venäjää syytetään verilöylyn kumppaniksi, kurdit vetäytyvät ISIS-rintamalta

Kurditaistelijat lähettävät vahvistuksia Afrinin alueelle torjumaan Turkin hyökkäystä.

Yhdysvaltain tukemat kurdijohtoiset SDF-taistelijat ilmoittavat vetävänsä pois 1500–1700 taistelijaa ISIS:n vastaiselta rintamalta Syyrian itäosissa.

Kurdien tarkoitus on vahvistaa asemiaan Turkin hyökkäystä vastaan Pohjois-Syyriassa, kertoo Washington Post.

SDF:n mukaan vaikea päätös jouduttiin tekemään, koska kansainvälinen yhteisö epäonnistui Turkin hyökkäyksen estämisessä.

– Olemme liittolaisia. Amerikkalaisten olisi pitänyt auttaa meitä. Turkki hyökkää Nato-aseilla Yhdysvaltain liittolaisen kimppuun. Taistelimme ISIS:iä vastaan, mutta nyt he eivät auta meitä mitenkään, kurdihallinnon edustaja Aldar Xelil sanoo.

Päätöksen on pelätty antavan ISIS:lle mahdollisuuden palautua viimeaikaisista tappiostaan ja jopa laajentaa hallitsemaansa aluetta.

Jihadistit ovat taistelleet viimeiseen asti asemistaan Deir ez Zorin maakunnassa. Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Mosulista ja Raqqasta paenneet ISIS-johtajat piilottelevat edelleen alueella.

ISIS:n vastaiselle rintamalle jää edelleen noin 2000 amerikkalaissotilasta.

Venäjä hallitsee Afrinin ilmatilaa

Yhdysvaltain hallinto on joutunut tasapainoilemaan Nato-maa Turkin ja kurdiliittolaistensa välillä. SDF on saanut sekä aseita että sotilaskoulutusta amerikkalaisilta.

Kansainvälinen liittouma on vallannut SDF:n johdolla suuria alueita ISIS:n ”kalifaatilta”, myös sen entisen pääkaupungin Raqqan.

SDF:n tiedotteen mukaan keväällä alkaneessa Turkin hyökkäyksessä on tähän mennessä kuollut satoja siviilejä. Yli kymmenen tuhannen ihmisen on arvioitu paenneen kotoaan.

Kurdien YPG-järjestön mukaan Venäjä on ”verilöylyn kumppani” Afrinissa.

– Kuten kaikki tietävät, Venäjän ilmavoimat pitävät hallussaan Afrinin ilmatilaa. Ilman heidän hyväksyntäänsä Turkin lentokoneet eivät voisi jatkaa ilmaiskujaan. On käynyt selväksi, että Venäjä on Turkin kumppani kurdisiviilien verilöylyssä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt