Turkin tukemat taistelijat tulittavat kurdijoukkoja Afrinin alueella. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Omar Haj Kadour

Venäjää syytetään verilöylyn kumppaniksi, kurdit vetäytyvät ISIS-rintamalta

Kurditaistelijat lähettävät vahvistuksia Afrinin alueelle torjumaan Turkin hyökkäystä.

Yhdysvaltain tukemat kurdijohtoiset SDF-taistelijat ilmoittavat vetävänsä pois 1500–1700 taistelijaa ISIS:n vastaiselta rintamalta Syyrian itäosissa.

Kurdien tarkoitus on vahvistaa asemiaan Turkin hyökkäystä vastaan Pohjois-Syyriassa, kertoo Washington Post.

SDF:n mukaan vaikea päätös jouduttiin tekemään, koska kansainvälinen yhteisö epäonnistui Turkin hyökkäyksen estämisessä.

– Olemme liittolaisia. Amerikkalaisten olisi pitänyt auttaa meitä. Turkki hyökkää Nato-aseilla Yhdysvaltain liittolaisen kimppuun. Taistelimme ISIS:iä vastaan, mutta nyt he eivät auta meitä mitenkään, kurdihallinnon edustaja Aldar Xelil sanoo.

Päätöksen on pelätty antavan ISIS:lle mahdollisuuden palautua viimeaikaisista tappiostaan ja jopa laajentaa hallitsemaansa aluetta.

Jihadistit ovat taistelleet viimeiseen asti asemistaan Deir ez Zorin maakunnassa. Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Mosulista ja Raqqasta paenneet ISIS-johtajat piilottelevat edelleen alueella.

ISIS:n vastaiselle rintamalle jää edelleen noin 2000 amerikkalaissotilasta.

Venäjä hallitsee Afrinin ilmatilaa

Yhdysvaltain hallinto on joutunut tasapainoilemaan Nato-maa Turkin ja kurdiliittolaistensa välillä. SDF on saanut sekä aseita että sotilaskoulutusta amerikkalaisilta.

Kansainvälinen liittouma on vallannut SDF:n johdolla suuria alueita ISIS:n ”kalifaatilta”, myös sen entisen pääkaupungin Raqqan.

SDF:n tiedotteen mukaan keväällä alkaneessa Turkin hyökkäyksessä on tähän mennessä kuollut satoja siviilejä. Yli kymmenen tuhannen ihmisen on arvioitu paenneen kotoaan.

Kurdien YPG-järjestön mukaan Venäjä on ”verilöylyn kumppani” Afrinissa.

– Kuten kaikki tietävät, Venäjän ilmavoimat pitävät hallussaan Afrinin ilmatilaa. Ilman heidän hyväksyntäänsä Turkin lentokoneet eivät voisi jatkaa ilmaiskujaan. On käynyt selväksi, että Venäjä on Turkin kumppani kurdisiviilien verilöylyssä.

Kommentit