X
SULJE MAINOS

Kuntapäättäjät ja Ammattiliitto Pro peräävät elvytystä

Kuntatason päättäjät ja Ammattiliitto Pro haluavat vaalien jälkeiseltä hallitukselta elvytystä kasvun käynnistämiseksi.

– Kuntapäättäjät asettuvat tukemaan elvyttävää talouspolitiikkaa, useissa puolueissa selvästi omia puoluetoimistojaan hanakammin, arvioi Aula Researchin tutkija Juha Vekkilä Pron toimeksiannosta tehdyn kuntapäättäjäkyselyn tuloksia Helsingissä torstaina.

Pro selvitti omien hallitusohjelmatavoitteittensa pohjaksi kuntapäättäjien näkemyksiä työelämän kysymyksistä. Kyselyyn vastasi vuoden vaihteessa 1215 kuntapoliitikkoa, piiri-, nais- ja nuorisojärjestöjen edustajaa sekä eduskuntavaaliehdokasta kaikista eduskuntapuolueista.

– Pro on samalla linjalla Suomen kasvun käynnistämisestä kuin kuntapoliitikot, eli leikkausten sijaan tarvitaan elvytystä. Tällä linjalla ovat myös OECD ja Euroopan keskuspankki EKP, sanoi Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (sd.).

Selvityksen mukaan kuntapäättäjät haluavat, että ansiotuloverotuksen pitää olla nykyistä progressiivisempaa. Arvonlisäveroa, polttoaineveroa ja perintöveroa pitää puolestaan keventää.

Selkeä enemmistö kuntapäättäjistä haluaa kiristää pääomatulojen verotusta ja alkoholi- ja tupakkaveroja.

Kuntapäättäjien enemmistö haluaa, että verovaroja kohdennetaan liikenne- ja infrahankkeisiin sekä työttömyyden ja työllisyyden hoitoon.

– Pron tavoite on myös, että tuleva hallitus kiristää pääomaverotusta ja käynnistää pikaisesti liikenne- ja infrahankkeita. Tässä maassa tarvittaisiin koko verotusjärjestelmän uudistaminen ja sitä kautta verotuspohjan laajentaminen, Malinen sanoi.

Prolle muita tärkeitä työelämän tavoitteita tulevalle hallitukselle ovat muun muassa elinkeino- ja teollisuuspoliittinen strategia, jossa energiapolitiikka on ytimessä, aikuiskoulutuksen kehittäminen työelämän tarpeista, yrityksille lisää vastuuta työntekijöiden osaamisen ylläpitämisestä, alipalkkauksen sanktiointi, työnantajien yksipuolisen oikeuden nollatuntisopimuksiin estäminen ja työehtosopimusten yleissitovuuden turvaaminen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt