Kuntien vaakunoita Kuntatalon käytävällä Helsingissä.. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kuntaliitto: Sotessa voi edetä kuntavetoisesti, maakunnista ei mainintaa

Kuntaliitto katsoo tuoreessa linjauksessaan, että sote-uudistuksessa on huomioitava eri alueiden erot.

Kuntaliiton hallitus on päättänyt torstaina linjauksistaan sosiaali-ja terveydenhuollon uudistukseen. Asia on ajankohtainen, kun Juha Sipilän hallitus ei ehtinyt viedä uudistusta maaliin saakka.

Kuntaliiton hallitus linjaa, että eteneminen on nyt mahdollista kunta- ja kuntayhtymäpohjaisesti kehittäen lainsäädäntöä edelleen. 18 maakunnan tai sote-alueen mallista ei Kuntaliiton hallituksen linjauksessa kerrota erikseen mitään.

Linjaus on samansuuntainen kuin kuuden suurimman kunnan jo aiemmin tekemä. Puolueista kokoomus ajaa vahvasti kuntavetoista mallia, jossa siis maakuntien tehtävät eivät kasva eikä uutta veroporrasta tule. Kuntaliitto kuitenkin korostaa, että maakunnissa tehty työ soten uudistamiseksi pitää hyödyntää.

Kuntaliitto edellyttää myös, että sote-palveluiden järjestämisessä pitää huomioida alueiden erilaisuus: koko maahan ei sovi yksi malli, ja erikseen todetaan, että pääkaupunkiseutu tarvitsee oman ratkaisunsa.

Valinnanvapauden Kuntaliitto järjestäisi palveluseteleillä ja henkilökohtaisella budjetoinnilla.

Kuntaliiton mukaan suurten ulkoistusten välttämiseksi rajoituslaki on edelleen pidettävä voimassa. Rajoituksella halutaan siis välttää tilanne, jossa yksityiset yritykset poimivat heikkojen kuntien palvelut samaan aikaan, kun sote-uudistus on kesken.

Kuntaliiton mukaan sote-uudistuksen läpivieminen edellyttää laajapohjaista parlamentaarista valmistelua.

Jo aiemmin Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on arvioinut, ettei maakuntahallintoa ole tarpeen perustaa.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt