Henkilöstökulut ovat kuntien menoista jopa kaksi kolmasosaa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Kuntaliitto: Kuntien syyllistäminen halpamaista propagandaa

Kuntaliiton mukaan kunnat lomauttavat opettajia vain pakon edessä.

Kuntaliitto muistuttaa, että kunnat ovat kantaneet ja kantavat syksylläkin päävastuun ihmisten palvelujen turvaamisesta koronakriisin keskellä.

Kuntien talous on ollut viime vuosina erittäin kovilla, mutta Kuntaliiton mukaan siitäkin huolimatta kunnissa lomautetaan tai irtisanotaan henkilöstöä vain pakon edessä.

– Kuntien syyllistäminen uuden lukuvuoden kynnyksellä ja yksittäisten kuntien leimaaminen on halpamaista propagandaa tilanteessa, jossa kuntapäättäjät ja viranhaltijat tekevät varmuudella kaikkensa selviytyäkseen tiukan talouden ja palveluvelvoitteiden ristipaineessa, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina sanoo tiedotteessa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on paheksunut opettajien lomautuksia.

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Reinan mukaan on selvää, että valtion tukea ja pidättyväisyyttä lisävelvoitteissa tarvitaan myös jatkossa, jotta opetus ja muut palvelut kyetään toteuttamaan.

– Henkilöstökulut ovat kuntien kokonaismenoista suoraan ja välillisesti ostojen kautta yhteensä jopa kaksi kolmasosaa. Jos yksi toimiala suljetaan sopeutustoimien ulkopuolelle, se johtaa suurempaan sopeutustarpeeseen muilla kunnan toimialoilla, Reina toteaa.

Kuntalain mukaan kunnan tulojen ja menojen tulee olla keskipitkällä aikavälillä tasapainossa. Sen vuoksi sopeutustoimet, kuten esimerkiksi lomautukset, ovat kunnan työkalupakissa välttämättömiä.

”Opetus voidaan hoitaa laadukkaasti”

Vaikka jotkut kunnat ovat taloudellisen tilanteensa vuoksi joutuneet lomauttamaan myös opettajia, Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Hanna Tainion mukaan opetus voidaan näissäkin kunnissa hoitaa laadukkaasti ja samalla korjata mahdollisia etäopetusajan oppimisvajeita.

Koronapandemia mullisti kaupunkien ja kuntien talousennusteet. Kunnat ovat arvioineet, että koronatuesta riippumatta pandemia heikentää kuntien taloutta kuluvana vuonna noin miljardilla eurolla ja 1,7 miljardilla eurolla vuonna 2021. Talousvaikutukset vaihtelevat paikallisesti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt