Kuntaliiton uusi toimitusjohtaja Minna Karhunen kannustaa kuntia tekemään vaikeita päätöksiä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kuntaliiton johtaja HS:lle: Kuntien kyettävä vaikeisiin päätöksiin

Minna Karhunen toteuttaisi sote-uudistuksen kehittämällä kuntayhtymiä ja lisäämällä kuntaliitoksia.

Sote-uudistus tulisi toteuttaa ilman maakuntahallintoa, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtajana maaliskuun alussa aloittava Minna Karhunen Helsingin Sanomien haastattelussa. Maakuntien sijaan Karhunen edistäisi kuntayhtymien muodostumista ja kuntaliitoksia.

– Hallituksen olisi pitänyt keskittyä sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Ihan henkilökohtaisestikaan en ymmärrä uuden hallinnollisen tason rakentamista. Viisimiljoonainen kansa ei olisi tarvinnut näin laajaa maakuntahallintoa, Karhunen sanoo HS:lle.

Maakuntien perustamisen sijaan Kuntaliiton tuleva toimitusjohtaja toteuttaisi sote-uudistuksen kehittämällä kuntayhtymiä. Karhunen muun muassa uudistaisi yhtymien rahoituksen siten, että valtion rahoitus ei kiertäisi kuntien kautta, vaan se maksettaisiin suoraan kuntayhtymälle.

Minna Karhusen mukaan samalla kuntien tulisi suhtautua ennakkoluulottomasti kuntaliitoksiin. Karhunen sanoo HS:n haastattelussa, että on jopa ”vähän harmi”, että valtio ei ole pakottanut kuntia liitoksiin nykyistä enempää.

– Ymmärrän itsehallinnon, mutta meillä on kuntia, jotka eivät pysty koskaan tulorahoituksellaan maksamaan velkojaan pois tai joissa muuttotappiot vain jatkuvat, Karhunen perustelee.

Ensisijaisesti Karhunen kuitenkin toivoisi, että kuntapäättäjät itse ymmärtäisivät, mikä on kunnan etu. Hän mukaansa kuntapäättäjien on oltava valmiita tekemään asukkaiden kannalta parhaita päätöksiä, vaikka ne olisivat vaikeita.

– En ole ikinä ymmärtänyt, miksi kunnissa on mieluummin annettu päätösvalta pois valtiolle, joka tekee sitten tyhmiä ratkaisuja, laittaa väkisin kuntia yhteen tai väkisin perustaa maakuntia, Karhunen toteaa.

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt