Joka vuosi jopa 6000 nuorta päättää peruskoulun ilman riittäviä kirjallisia ja matemaattisia valmiuksia. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Mika Walkamo: Kunniavelka on kauneinta mitä Suomi voi tarjota

Kirjoittajasta tuntuu, että moni on menettämässä kiitollisuutensa yhteiskunnaltamme saamaansa hyvää kohtaan.

Olen yksinhuoltajaäidin poika. Kodissamme oli paljon rakkautta, mutta vähän materiaa. Niinpä yhteiskunnan tarjoama koulutus, turvallisuus, terveydenhoito ja liikuntapalvelut ovat antaneet minulle paljon.

Opin jo varhain kunnioittamaan kovalla työllä ansaittua vähääkin rahaa. Opin pienestä pitäen laskemaan, mitä mikäkin maksaa. Onneksi hyvinvointiyhteiskunnan ansiosta ulottuvillani olivat sellaiset upeat palvelut, joista muut olivat jo maksaneet suurimman osan.

Sana kunniavelka mainitaan useimmiten veteraanien ja lottien yhteydessä, ja erittäin hyvästä syystä. Olen ottanut tuon sanan käyttöön toisessakin yhteydessä. Tuntuu nimittäin siltä, että moni meistä suomalaisista on menettämässä kiitollisuutensa yhteiskunnaltamme saamaansa hyvää kohtaan. Sellaisesta ei voi seurata mitään kunniakasta.

Koen omalla työlläni maksavani tuota kunniavelkaa ja luovani seuraaville sukupolville mahdollisuuksia. Ihmisen arvo ei ole hänen maksamissaan veroäyreissä, vaan arvo on siinä asenteessa, jolla ihminen yhteiskunnalta saamaansa hyvään suhtautuu.

Olen huolissani siitä, miten itsestään selvänä osa kuntapäättäjistä ottaa sen, että rahaa on käyttää erilaisiin kansalaisten kustantamiin palveluihin, olivat ajat millaiset tahansa. Sama asenne tuntuu tarttuneen myös kansalaisiin, eikä oma sukupolveni ole mitenkään immuuni tuolle taudinkuvalle.

Puhumme paljon jatkuvan kasvun vaaroista, jos ne kohdistuvat luonnonvaroihin. Syytä onkin. Aivan samalla tavoin julkisten palveluiden kohdalla jatkuva kasvu voi olla vaarallinen illuusio, jos rahoituspohja ei pysy perässä.

Näin työpäiväni aamuna minulla on yksi toive. Haluaisin kuitata kunniavelkaani siten, että voisin työssäni keskittyä asioihin, joiden itse ymmärrän rakentavan parhaiten yhteistä hyvää. Moni muukin ajattelee omassa työssään samalla tavalla. Moni meistä kokee, ettei pääse antamaan parasta potentiaaliaan työssään siksi, että työllistämisen esteet tai byrokratian esterata vievät liian suuren osan ajasta ja ajatuksista.

Tavoittelen arjessani sitä, että jokainen työntekijä voisi keskittyä siihen, missä he tuovat meille kaikille parasta yhteistä hyvää ja iloa. Tätä ajatusta toivoisin voivani tuoda jokaisen työpaikalle ja jokaisen työhön. Tämä antaisi meille mahdollisuuden maksaa kunniavelkaamme tehokkaasti: kun voimme keskittyä hyvän rakentamiseen, pystymme säilyttämään hyvinvointiyhteiskuntamme tuleville sukupolville.

Ai että milloin kunniavelka sitten on kuitattu?

Ei koskaan. Kunniavelkaa ei kuulukaan kuitata.

 

Mika Walkamo

Mika Walkamo

Hallituksen puheenjohtaja, Vanajanlinna Group.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt