Omakotitaloalue Tampereella. LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN

Kunnallisissa asumismenoissa lähes 1000 euron erot

Omakotitalossa asuvan perheen kunta- tai aluekohtaisesti päätettävät asumismenot Suomessa vaihtelevat 52 kunnan kesken lähes 1000 eurolla.

Omakotiliitto on selvittänyt kunta- ja aluekohtaisesti päätettävien kunnallisten maksujen suuruutta omakotitaloissa. Näitä maksuja ovat kiinteistövero, lämmityssähkö, käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksu.

Tutkimuksen on tehnyt KTI Kiinteistötieto Oy ja vertailussa tarkastellaan tyyppiomakotitaloa: 120 neliötä, 30 vuotta vanha puurakenteinen, sähkölämmitteinen omakotitalo (lämmityksen kulutus 14 000 kWh/v), 1000 neliön omalla tontilla. Tutkimus koskee 52 kuntaa, jotka edustavat jo 71 prosenttia Suomen asukasluvusta.

Tutkimuksen mukaan kalleinta on asua Raisiossa, missä vuosikustannukset ovat lähes 4300 euroa, edullisinta omakotiasuminen on Seinäjoella, jossa asumismenot ovat noin 3300 euroa. Kolmen kärjessä kalleimpia kuntia asua ovat Raision lisäksi Järvenpää ja Siilinjärvi.

Viime vuoden kallein kunta Savonlinna asettuu neljänneksi tässä laajennetussa vertailussa. Muita huokeimpia kuntia Seinäjoen lisäksi asua ovat Turku ja Vaasa. Joensuu, joka oli viime vuonna edullisin paikka asua, löytyy nyt sijalta seitsemän. Keskimäärin asumiskustannukset ovat reilut 3 700 euroa vuodessa.

Suurimmat kustannusten erot selittyvät lämmityskuluilla. Saman 120 neliön talon sähkölämmitys (energia, siirto ja verot) maksaa Siilinjärvellä 2176 euroa, kun Turussa vastaava kustannus on vain 1514 euroa.

Kotitalous voi kilpailuttamalla saada hyötyä energian hinnasta. Suurimmat eroavaisuudet löytyvät sähkön siirtomaksuista.

Kajaanilaisperhe maksaa lämmityksestä siirtomaksua liki 860 euroa, kun omakotiperhe Jyväskylässä maksaa siirrosta reilut 460 euroa, ero on 400 euroa. Siirron kiinteän perusmaksun osalta kallein perusmaksu on Kajaanissa, 29,60 euroa kuukaudessa, ja edullisin Tampereella, 3,98 euroa. Vuositasolla näiden ero on yli 307 euroa.

Suuret erot kuntien välillä löytyvät myös kiinteistöverotuksesta ja vesimaksuista. Kallein kiinteistövero on Espoossa 802 euroa ja edullisin Kontiolahdella alle 200 euroa, erotus on siis yli 600 euroa.

Vesimaksuissa (vesi, jätevesi ja hulevesi) korkeinta taksaa maksetaan Ylöjärvellä (1103 e), kun Raahessa vesimaksut ovat puolet halvempia (538 e). Merkillepantavaa on, että vesimaksut muodostavat jo 21 prosenttia koko kunnallisista asumismenoista.

Menojen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota myös kunnallisveroprosenttiin. Raisiossa ja Järvenpäässä, joissa omakotiasuminen on kalleinta, kunnallisveroprosentti on 19,75 prosenttia, mutta kolmanneksi kalleimmassa kunnassa, Siilinjärvellä, kunnallisvero on jopa 21,25 prosenttia. Seinäjoki, jossa asuminen on edullisinta, kunnallisveroprosentti on 21, Turussa 19,5 ja Vaasassa 20.

Vaikka tuloerot eivät tällä hallituskaudella ole kasvaneet, kotitalouksien asumismenot ovat Omakotiliiton mukaan eriytyneet Suomessa merkittävästi. Kuntien rooli asumisessa ja asumiseen liittyvissä kustannuksissa korostuu edelleen, kun sotetehtävät ja soterahoitus siirtyvät maakunnille.

– Vaarana on, että kunnallisveron jäädytyksen yhteydessä, muut maksut, kuten kiinteistövero, vesi- ja jätemaksut paikkaavat kuntien kassaa. Jatkuvaan asumismenojen kasvuun on puututtava välittömästi, ja sote- ja maakuntauudistuksista johtuviin rahoitusmuutoksiin tarvitaan jäädytys myös asumisen kustannusten korotuksille, Omakotiliitto toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt