Touko Aalto oli vielä 2015 valmis viinimyyntiin ruokakaupoissa. Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kun Touko Aalto vaihtoi alkoholikantansa – näin hän sanoi vielä 2015

Vihreiden puheenjohtajan mieli muuttui vaalien ja pj-kampanjan välissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on kirjoittanut Kysymys Touko Aallolle -otsikoidun blogin Keskisuomalaiseen. Se käsittelee vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon mielenmuutosta kaupoista myytävien juomien alkoholiprosentin nostossa 4,7:stä 5:5:een.

Sinuhe Wallinheimon mukaan suhtautuminen alkoholilakiin ”paljastaa, että vihreiden liberaalius on hyvin valikoivaa liberaaliutta ja osaltaan äänestäjien harhaan johtamista ainakin vaalikonevastausten perusteella. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat muun muassa Touko Aallon ja Outi Alanko-Kahiluodon parissa vuodessa muuttuneet kannat”.

Ennen eduskuntavaaleja 2015 tuleva kansanedustaja ja tuleva eduskunnan olutseuran puheenjohtaja Touko Aalto vastasi Ylen vaalikoneeseen näillä sanoilla:

”Sallisin oluiden ja viinien ulosmyynnin ravintoloista sekä sen, että pienpanimoiden olisi mahdollista myydä tuotteitaan tuotantotilojen yhteydessä olevasta myymälästä. Tämän lisäksi olen valmis viinien ja vahvojen oluiden myynnin sallimiseen ruokakaupoissa.”

– Toistetaan vielä: ”olen valmis viinien ja vahvojen olueiden myynnin sallimiseen ruokakaupoissa”. Suoraan sanottuna Touko Aalto kertoi siis äänestäjilleen ennen vaaleja, että hän olisi valmis huomattavasti reippaampaankin alkoholiprosentin nostoon kuin se, jota hallitus nyt esittää, Sinuhe Wallinheimo toteaa.

Sitten muuttui. Viime kesänä 6.6.2017 Touko Aalto totesi Ilta-Sanomissa vihreiden puheenjohtajaehdokkaiden haastattelussa, että hänen mielestään esitetty alkoholiprosentin korotus on vastuuton ja järjetön.

”Hallituksen esittämä tapa nostaa alkoholin tilavuusprosenttia 4,7:stä 5,5:een on vastuuton ja järjetön”, Touko Aalto sanoi.

Touko Aalto asetti tuolloin ehdoksi sen, että hallitus nostaa alkoholiveroa, jotta hinnan kautta voidaan ohjata kulutusta.

Sinuhe Wallinheimo huomauttaa hallituksen päättäneen puoliväliriihessä tehdä alkoholiveroon 100 miljoonan euron korotuksen.

– Toisin sanoen juuri niin kuin Touko Aalto esitti. Kysynkin nyt rakentavassa hengessä sinulta Touko, että riittääkö tämä sinun toiveiden toteutus nyt myös sinulle, jotta voisit lunastaa vaalilupauksesi? Lupasithan sinä myös samaisessa vaalikoneessa, että ”ei pidä luvata sellaista, mitä ei pysty pitämään”, Sinuhe Wallinheimo kysyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt