Koronavilkku-sovellus kertoo mahdollisesta altistumisesta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Kun Koronavilkku kilahtaa, tulee lähinnä raivo”

Altistumisilmoituksen saanut käyttäjä pitää saamiaan ohjeita hyödyttöminä.

Koronavilkku-sovelluksessa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta saanut käyttäjä hämmästelee saamaansa puhelinohjeistusta.

– Eli tänään tullut tieto kertoo, että olen porhaltanut pitkin poikin mahdollisesti tartunnan saaneena yli viikon? OK, vilkkuhan ei tiedä että käytän maskia. Mutta silti, ei tästä ole mitään hyötyä, Kaarina Kreus kirjoittaa Twitterissä.

– Soitin neuvontaan ja minulle sanottiin, että oireeton ei juurikaan tartuta. Pese käsiä ja pidä turvavälit. Ja noudata suosituksia, Kreus hämmästelee.

Hän huomauttaa tutkijoiden varoittaneen oireettomien tartuttavuudesta jo keväällä. Neuvonnassa kerrottiin, ettei virustestiin tarvitse mennä, jos oireita ei ilmaannu. Viimeaikaisia kontakteja ei ohjeiden mukaan tarvitse varoittaa.

– Tämän vilkun lataamisesta yritettiin tehdä talvisodan hengessä kansallista projektia. Ja kun vilkku kilahtaa, tulee lähinnä raivo, Kaarina Kreus sanoo.

Koronavilkku-sovellus on ladattu jo yli kaksi miljoona kertaa. THL:n mukaan mitä suurempi osa kansasta ottaa sen käyttöön, sitä suurempi apu siitä on tartuntaketjujen katkaisemisessa.