Valtioneuvos Harri Holkeri vuonna 2002. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

Kun Harri Holkeri hiljensi Jouko Kajanojan – Punaporvarin kynästä

Harri Holkeri oivalsi, miten Jouko Kajanojaa pitää kehua. Pala poliittista historiaa.

Kokoomuksen edesmennyttä puheenjohtajaa Harri Holkeria ei muisteta minään sanataiturina. Ehkä parhaiten mieleen on jäänyt hänen kansalle antamansa kehotus syödä silakoita (oiva neuvo muuten) ja hänen yrityksensä välttää toimittajien kysymyksiä ”minä juon nyt kahvia” -hokemalla.

Mutta kerran hänellä välähti.

Kun Suomi valmistui vuoden 1981 presidentinvaaleihin Holkeri istutettiin vaalitentissä SKPy:n ehdokkaan Jouko Kajanojan viereen. Nokkelana itseään pitänyt toimittaja vaati kutakin ehdokasta kehumaan vierustoveriaan. Kajanoja mutisi jotain, mutta Holkeri pisti kilpakumppaniaan selkään oikein kunnolla toteamalla: ”Jouko tulee hyvästä perheestä”.

Se oli musertava isku Kajanojalle, hän kun oli ensimmäisiä Kaivopuiston kommunisteja kauan ennen kuin Aleksi Bardy oli kastanut ensimmäisen purjeveneensä.

Huomattavasti Kajanojaa vaatimattomimmista oloista tulleena porvarina Holkeri uskoi meritokratiaan ja niin tekee myös Eero Iloniemi, kun ostaa Alkosta nk. porvarisviinin eli Cru Bourgeois -viinin.

Kirjaudu Facebook- tai twitter-tunnuksilla ja katso, minkä arvion ”Punaporvari” Eero Iloniemi antaa Chateau Haut-Bages Monpelou 2012 -viinistä, eli nk. porvarisviinistä.

Kommentit