Nyt yli 392 000 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Kuluttajien maksuhäiriöt yleistyivät hieman

Korona on vaikuttanut kuluttajien maksuhäiriöihin vain vähän.

Viime vuoden lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli 392 200 kuluttajalla, kertoo Asiakastieto. Sen rekisterissä olevien henkilöiden määrä on vuodessa kasvanut 5 500 henkilöllä eli 1,4 prosentilla.

– Maksuhäiriöisten henkilöiden joukko on suurempi kuin koskaan ennen, mutta 2020 se kasvoi ehkä yllättävänkin vähän. Näyttää siltä, että suomalaiset ovat pääosin onnistuneet sopeuttamaan menojaan, jos tulot ovat olleet yllättävien lomautusten tai työttömyyden takia entistä epävarmempia, sanoo mediakontakti Ville Kauppi Asiakastiedosta tiedotteessa.

Suurin kasvu maksuhäiriöisten henkilöiden määrässä tapahtui jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Toinen piikki nähtiin heinä-syyskuussa, jolloin mukana saattoi olla jo koronan vaikutustakin. Loppuvuonna kasvu oli taas hyvin vähäistä.

Koko viime vuonna uusia maksuhäiriöitä rekisteröitiin 273 000 henkilölle. Heistä 42 000 merkintä oli ensimmäinen.

– Usein spekuloidaan, kertovatko maksuhäiriöt riittävästi henkilön tämänhetkisestä maksukyvystä vai ovatko ne vain turhia jarruja ihmisille, joiden talous oikeasti on jo kunnossa. Kahdella kolmasosalla rekisterissä olevista kuluttajista viimeisin häiriömerkintä on alle vuoden ikäinen. Tieto on siis tuoretta ja kertoo korkeasta luottoriskistä, Kauppi toteaa.

Asiakastiedon tekemän tutkimuksen mukaan kuluttajan alle vuoden ikäinen maksuhäiriömerkintä ennakoi uutta merkintää seuraavien 12 kuukauden kuluessa peräti 72 prosentin todennäköisyydellä.

Kaupin mukaan ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän saaminen kestää pitkään.

– Kun se tulee, kuluttajan talous on usein jo hyvin pahassa solmussa eli maksamattomia laskuja on paljon ja monelle velkojalle. Siksi ensimmäisen maksuhäiriön jälkeen tulee usein lisää merkintöjä. Uuden luotollisen sopimuksen tekeminen olisi haitallista sekä henkilölle itselleen että luotonantajalle. Luottotietojen tarkistaminen on tärkeää aina, kun tehdään luotollisia sopimuksia, Kauppi korostaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt