Kuluttajia aurinkoisessa säässä Helsingin Kauppatorilla 21. kesäkuuta. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Kuluttajien luottamus elpyy edelleen

Odotus työttömyystilanteen kehityksestä parani, mutta oli yhä ankealla tasolla.

Tilastokeskuksen mittaama kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa -3,9, kun se toukokuussa oli -9,0 ja huhtikuussa -13,9.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan kuluttajaluottamuksen elpyminen oli odotuksia vahvempaa. Tunnelmien kohoaminen heijastelee talouden avautumista ja vapauden tuntua, kun epidemia on hellittänyt.

– Lukema on edelleen kehno verrattuna pitkän ajan keskiarvoon (-1,8), mutta kertoo siltä yllättävänkin vauhdikkaasta elpymisestä ja on jopa parempi kuin viime syksyn tai alkutalven mittaukset ennen koronaepidemian käynnistymistä, hän muistuttaa tiedotteessaan.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa toukokuuhun verrattuna. Selvimmin parani odotus Suomen taloudesta 12 kuukauden päähän. Myös viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna olivat odotukset Suomen taloudesta ja kuluttajan omastakin taloudesta nyt valoisammat.

Sen sijaan arvio oman talouden nykytilasta oli kesäkuussa hieman huonompi kuin vuosi sitten, ja rahankäyttöaikeet kestotavaroihin olivat vuoden takaiseen nähden ennallaan.

Lisäksi kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli edelleen heikko. Arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta vastasivat kuitenkin suunnilleen pitkän ajan keskimääräisiä näkemyksiä. Lisäksi kestokulutusaikeet olivat kesäkuussa jo melko lupaavalla tasolla.

Kuluttajien odotus myös työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa parani kesäkuussa merkittävästi, mutta odotus oli yhä ankealla tasolla. Samaa oli havaittavissa työllisten kuluttajien eli palkansaajien ja yrittäjien kokeman omakohtaisen työttömyyden uhan kohdalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt