Ystävät ja sukulaiset olivat vastassa Ukrainaan palautettuja vankeja Kiovassa. LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinsky

Venäjällä kukaan ei ollut vastassa palautettuja vankeja

Ukrainasta lennätettyjen sukulaisille ei ilmoitettu lennon tarkkaa saapumisaikaa.

Ukraina ja Venäjä toteuttivat viime viikonloppuna merkittävän vanginvaihto-operaation, jonka myötä kumpikin osapuoli vapautti 35 henkilöä.

Venäläisen sanomalehti Novaya Gazetan mukaan vaihto kertoi samalla paljon itsevaltaisen Venäjän ja demokraattisen Ukrainan välisistä eroista.

Lähes kukaan ei ollut vastassa Moskovaan lennätettyjä vankeja. Palautettujen tarkkaa nimilistaa ei julkaistu, eikä sukulaisille ilmoitettu lennon tarkkaa saapumisaikaa. Venäläismediassa julkaistussa kuvassa ryhmän kasvot oli sumennettu.

Ukrainassa palautettuja vastassa oli suuri joukko ystäviä ja sukulaisia.

– Venäjällä valtarakenteet pitävät riittävän etäisyyden tavallisista kansalaisista, ja ihmiselämän nähdään toimivan polttoaineena suuremmille valtiollisille hankkeille, Novaya Gazeta kirjoittaa.

Jo pitkään valmisteltua vanginvaihtoa ei voitu aiemmin toteuttaa Ukrainan entisen presidentti Petro Poroshenkon ja presidentti Vladimir Putinin jäisten suhteiden vuoksi. Venäjällä ei myöskään ollut suurta halua luovuttaa vangitsemiaan henkilöitä, joihin lukeutuivat myös Kertsinsalmen välikohtauksessa kiinniotetut ukrainalaiset merimiehet.

Tilanteen muutti Ukrainan sotilastiedustelun operaatio, jossa pieni iskuryhmä haki Itä-Ukrainan kapinallisalueilta ilmatorjuntajoukkoja kesällä 2014 komentaneen Vladimir Tsemakhin. Tsemakhin epäiltiin sekaantuneen tai vähintäänkin olleen tietoinen MH17-matkustajakoneen pudottamiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Hollantilainen tutkimusryhmä kertoi haastatelleensa Tsemakhia juuri ennen hänen palauttamistaan Venäjälle.

Novaya Gazeta suhtautuu epäillen arvioihin, joiden mukaan Venäjän paluu Euroopan neuvostoon ja suhteiden lämmittäminen Kiovaan tarkoittaisivat Kremlin linjan muuttumista. Todellisuudessa presidentti Vladimir Putinin hallinto ottaa ”äärimmäisen kyynisesti” mallia Kiinan poliittisesta strategiasta.

Sen mukaan kauppa- ja ulkosuhteita kehitetään samalla kun kotimainen vastarinta nujerretaan kovalla valtiollisella valvonnalla. Kun tilanne sallii, tulee Venäjä jälleen jatkamaan toimia ”geopoliittisen suuruuden” tavoittelemiseksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt