Ammattiliitto PRO:n lakot Suomen Kotidata Oy:ssä jatkuvat. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

”Kuka suojelee yritystä ay-liiton mielivallalta?”

EK:n Jyri Häkämies vetoaa ministeri Tuula Haataiseen yritysten puolesta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kysyy työministeri Tuula Haataiselle (sd.) osoittamassaan avoimessa kirjeessä, kuka suojelee yrityksiä.

Hän huomauttaa ministerin tarttuneen oitis kesän aikana mediassa esille nostettuihin etenkin ulkomaista työvoimaa koskeneisiin väärinkäyttötapauksiin. Häkämies kiittelee reagointia ja toteaa EK:n kannattavan väärinkäytösten ehkäisyä ja haluavan olla osa ratkaisua.

– Samaan aikaan herää kysymys kuka suojelee yritystä ay-riitojen kohteena, hän sanoo.

Jyri Häkämiehen mukaan kysymys on enemmän kuin aiheellinen. Esimerkiksi hän nostaa Suomen Kotidatan laajaa mediahuomiota saaneen ay-riidan.

Pitkään jatkuneeseen lakkosarjaan johtanut kova työriita tiivistyy erimielisyyteen siitä, mitä sopimusta Kotidatassa pitäisi soveltaa. Ammattiliitto Pro vaatii, että yrityksen toimihenkilöiden tulisi olla ICT-alan TES:n piirissä kaupan alan TES:n sijaan.

Kaupan liiton mukaan Pron järjestämät lakot ovat laittomia. Työtuomioistuin ratkaisi asian syyskuun alussa työnantajan hyväksi ja katsoi, että Kotidatassa voidaan noudattaa Kaupan työehtosopimusta kuten ennenkin.

Tästä huolimatta lakot ovat jatkuneet. Pro ilmoitti juuri uudesta neljän viikon lakosta, joka voi uhata yrityksen tulevaisuutta. Pron ict-alan sopimusvastaava ja Uudenmaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Mika Mäkelä myönsi syyskuun lopussa Talouselämälle, että Suomen Kotidata Oy voi kaatua lakkoiluun.

– Kuka suojelee yritystä tällaisesta ay-liiton mielivallasta, aggresiivisesta jäsenhankinnasta ja työtuomioistuimen vastaisesta toiminnasta?, Jyri Häkämies kysyy kirjeessään.

Hän vaatii ministeri Haataista vetoamaan julkisesti riidan lopettamiseksi ja työn jatkamiseksi voimassa olevan työehtosopimuksen mukaisesti.

Häkämies toteaa luottavansa siihen, että Haatainen voi suojella työtä asemansa ja arvovaltansa käsin.

– Edelleen esitän, että käynnistätte valmistelun Suomen työrauhalainsäädännön saattamiseksi lähemmäs meidän kilpailijamaiden tasoa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt