”Kuka selväjärkinen enää tunnustaa rikoksen” – tämä pitkä litania poliisin pitää lukea epäillylle

Rikoksesta epäillylle pitää kertoa poliisikuulustelussa laaja selvitys hänen oikeuksistaan.

Eduskunta käsitteli keskiviikon ja torstain välisenä yönä esitutkinta- ja pakkokeinolain muutosta. Rikosylikomisariona toiminut kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) sanoi muutoksia korjaussarjaksi kiireessä säädettyyn edelliseen lakiin. Hänen mukaansa ”rehellisyyden nimissä: olisi pitänyt avata tätä korjaussarjaakin pikkuisen enemmän”.

Kari Tolvasen mukaan lain leimaa-antava piirre on keskittyminen rikoksesta epäillyn oikeuksiin. Hänen mukaansa ollaan keskittymässä ”lähinnä amerikkalaismallisesti muotomääräyksiin”.

Tolvanen luki eduskunnalle litanian, joka rikoksesta epäillylle pitää kuulustelun aluksi lukea. Se kuuluu näin:

”Minulle on kerrottu asemastani esitutkinnassa, mistä teosta minua epäillään ja kyseisen rikoksen rangaistusasteikosta. Minulle on kerrottu itsekriminointisuojasta ja sen keskeisimmästä sisällöstä eli siitä, ettei minun tarvitse todistaa itseäni vastaan eikä millään muullakaan tapaa myötävaikuttaa oman syyllisyyteni selvittämiseen tutkittavana olevassa asiassa. Mikäli kuitenkin haluan antaa tietoja epäillystä rikoksesta, näitä tietoja voidaan myös käyttää näyttönä minua vastaan oikeudenkäynnissä. Lisäksi minulle on kerrottu oikeudesta käyttää avustajaa esitutkinnassa ja mahdollisuudesta puolustajan määräämiseen. Tiedän että avustajan tai puolustajan käyttäminen kuulustelussa voisi parantaa mahdollisuuksia puolustautua rikosepäilyä vastaan. Näistä oikeuksista tietoisena ilmoitan, etten tarvitse paikalle avustajaa tai todistajaa. Haluan kertoa seuraavaa.”

– Voidaan kysyä kuka – anteeksi vaan – selväjärkinen enää tämän jälkeen haluaa tunnustaa rikoksen, vaikka hänellä olisi kuulusteluun tullessaan ollut vilpitön halu tunnustaa rikos. Tähän on menty, Kari Tolvanen kommentoi litaniaa.

Kansanedustajan mukaan myös kotietsintä on ”mielenkiintoiselle mallilla”.

Kun poliisikoira tulee yömyöhällä tuoreelle murtopaikalle, lähtee jäljestämään ja etenee pientaloalueelle, pitää poliisin mennä soittamaan alueen ovikelloja ja pyytää asujia mukaan seuraamaan suoritettavaa kotietsintää.

– Eli, tämähän on ihan elämälle vierasta toimintaa. Mutta tämä on nyt todellisuutta. Näillä mennään. Surullista, Kari Tolvanen totesi.

– Rikoksesta epäillyt entistä enemmän pääsevät pakosalle ja heidän oikeuksiaan tässä nostetaan.

Tolvanen toivoi lakiin korjaussarja kakkosta ja ehkä kolmosta ja nelostakin, jotta lainsäädäntö saataisiin ”suomalaismalliselle järkevälle tasolle”.

Kommentit