Verkkouutiset

Kujanjuoksu päättyi Emmanuel Macronin arvovaltatappioon

BLOGI

Suomen EU-puheenjohtajakaudelta ei näytä puuttuvan draamaa.
Aku Aarva
Aku Aarva
Kirjoittaja on Energiakaupungit ry:n toiminnanjohtaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jokaisesta EU-jäsenmaasta (pl. Iso-Britannia) Euroopan komissioon tarjolla olevien komissaariehdokkaiden kujanjuoksu Euroopan parlamentissa päättyy tällä viikolla, mutta ihan kaikki eivät selvinneet maaliin asti. Jo aiemmin parlamentti oli torpannut sekä Romanian komissaariehdokkaan, Rovana Plumbin, valinan liikennekomissaariksi että Unkarin komissaariehdokkaan, László Trócsányin, valinnan laajentumisesta ja naapuruuspolitiikasta vastaavaksi komissaariksi. Eilen Ranskan sisämarkkinoista, teollisuudesta ja puolustuksesta vastaava komissaariehdokas Sylvie Goulard tyrmättiin Euroopan parlamentissa, erityisesti käynnissä olevien oikeusjuttujen takia.

Pikkulinnut sosiaalisessa mediassa alkoivat kuitenkin välittömästi ilkkua EPP:n entisen kärkiehdokkaan Manfred Weberin kostosta, ja siltä Ranskan presidentti Macronin suojatin hylkääminen kieltämättä näyttää. Macron oli kärkiehdokasmenettelyn äänekkäin vastustaja ja on pitkälti hänen syytään tai ansiotaan, että Weberistä ei tullut komission puheenjohtajaa. EPP:n johdolla Euroopan parlamentin jäsenet saivat näpäyttää Macronia ja näyttää arvovaltaansa – komissaariehdokkaita idästä ja lännestä arvioitiin samoin kriteerein eikä ranskalaisen komissaariehdokkaan käynnissä olevaa oikeusjuttua katsottu sormien läpi.

Komissaariehdokkaiden kujanjuoksun lopputuloksena Brexit ei näytä olevan ainut lykkääntymässä oleva projekti näinä viikkoina. On nimittäin varsin todennäköistä, että uusi komissio ei pääse aloittamaan toimikauttaan aikataulun mukaisesti. Unkarin, Romanian ja Ranskan komissaariehdokkaiden nimitysprosessin ollessa auki, ei Euroopan parlamentti pääse äänestämään komission kokoonpanosta ja ohjelmasta alkuperäisen aikataulun mukaisesti 23.10.2019.

On myös epäselvää, miten prosessi etenee mikäli Euroopan parlamentin äänestyksestä vain yhdeksän äänen marginaalilla selvinnyt komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyenin menettää parlamentin luottamuksen Macronin petokseksi kuvaileman Ranskan komissaariehdokkaan hylkäyksen seurauksena – syntyykö vähemmistön luottamusta nauttiva komissio?

Kuriositeettina kannattaa pistää mieleen, että Iso-Britannian hakiessa (ja saadessa) lykkäystä erolleen useammaksi vuodeksi, on myös heidän pakko esittää komissioon ehdokasta – miltä kuulostaisi esimerkiksi Nigel Farage brittikomissaarina?

Suomen EU-puheenjohtajakaudelta ei näytä puuttuvan draamaa. Suomen päässä voidaan kuitenkin olla huojentunein mielin, sillä komissaariehdokas Jutta Urpilainen pärjäsi mediatietojen ja Brysselissä kiertävien asiantuntija-arvioiden mukaan omassa kuulemisessaan erinomaisesti.  Puheenjohtajamaana Suomelle tarjoutuu epäsuoria mahdollisuuksia edistää tärkeiksi katsomiaan aiheita ja tätä mahdollisuutta pääministeri Antti Rinne on ahkerasti käyttänyt kommentoimalla esimerkiksi Brexit-neuvottelujen etenemistä medialle. On kuitenkin tärkeää, että Suomi ei puheenjohtajamaana sekoita tilannetta entisestään epäselvillä ulostuloilla ja siten vahingoita oman komissaariehdokkaansa etenemistä Euroopan parlamentin prosessissa.

Maltti on valttia, vaikka hallituksen houkutus käyttää puheenjohtajamaalle tarjoutuvaa mediatilaa on varmasti suuri.

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)